Huuhtelu

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Mitä suolihuuhtelu on?

Suolihuuhtelussa vettä syötetään avanteen kautta suoleen. Vesi lisää suolen liikettä, mikä helpottaa eritteiden tulemista ulos kehosta. Tavoite on, että avanteesta ei tule ulostetta huuhteluiden välillä. Suurin osa huuhtelee suolen joka toinen päivä. Huuhtelu soveltuu vain avanneleikatuille, joilla on paksusuolen laskeva-avanne. Älä epäröi ottaa yhteyttä avannehoitajaan, jos haluat lisätietoja.

Suolihuuhtelussa on monia hyviä puolia:

  1. Se edistää ulosteen ulostulon hallintaa.
  2. Säännöllisesti tehtynä se stimuloi suolta lisäämään suolen sisältöä liikuttavaa (peristalttista) liikettä.
  3. Suoli saadaan puhdistettua kokonaan haluttuna ajankohtana = ulostetta ei erity jopa 48 tuntiin. Huuhtelun lisäksi myös miniavannesidos voi antaa tavallista sidosta enemmän mukavuutta, huomaamattomuutta ja paremman elämänlaadun.

Jos paksusuoliavanteen käyttö on vaikeaa ihopoimujen, arpikudoksen tai avanteen huonon sijainnin vuoksi, suolihuuhtelu saattaa olla ainut turvallinen hoitokeino.

Kuinka huuhtelu toimii?

Huuhtelun tarkoitus on stimuloida suolta lisäämään suolen sisältöä eteenpäin kuljettavaa liikettä (peristalttista liikettä) huuhtelemalla sitä säännöllisesti. Liike lisääntyy veden virtauksen aiheuttaman kudoksen venymisen ansiosta. Huuhtelu onnistuu vain, jos huuhtelu suoritetaan säännöllisesti määräajoin.

Lääketieteellisestä näkökulmasta suolihuuhtelua voi alkaa tehdä kaksi tai kolme viikkoa leikkauksen jälkeen, heti kun avanne on parantunut. Huuhtelu on kuitenkin yritettävä suorittaa sinä ajankohtana, kun suoli tavanomaisesti toimi ennen leikkausta. Ajankohta on kaikilla erilainen. Tärkeintä on suorittaa huuhtelu säännöllisesti ja sovittaa se päivittäiseen aikatauluun. Ensimmäisillä huuhtelukerroilla huuhteluun on hyvä varata ainakin tunti. Säännöllisesti suoritettuna huuhteluun kuluva aika voidaan saada lyhennettyä noin puoleen tuntiin. Huuhtelu tulisi suorittaa, jos mahdollista, samaan aikaan joka päivä.
Avannehoitaja auttaa huuhtelun opettelussa.

Vaikka valitsisit huuhtelumenetelmän, on silti tärkeää osata käyttää avannesidosta.

 

Usein kysytyt kysymykset huuhtelusta

Aluksi on suositeltavaa käyttää minisidosta. Kun suoli tottuu huuhteluun, voit lopettaa sidosten käytön.

Huuhtelu sopii henkilöille, joilla:

  • on paksusuolen laskeva-avanne
  • on lääkärin tai avannehoitajan hyväksyntä 
  • ei ole sädehoitoa ja/tai kemoterapiaa samanaikaisesti

Huuhtelu suoritetaan wc-tilassa. Poikkeustapauksissa huuhtelun voi tehdä myös sängyssä, jos liikkuminen on vaikeaa.

Täytyykö minun olla koko aika wc-tilassa?

Kun huuhtelu on suoritettu ja odotat suolen tyhjentymistä, voit sulkea pussin ja liikkua vapaasti. 

Huuhtelu tulisi suorittaa samaan aikaan joka päivä. Joko aamuisin tai iltaisin. Mieluiten sen mukaan, miten suoli on toiminut ennen avanneleikkausta.

Huuhtelu alkuvalmisteluista loppuun kestää noin 15-20 minuuttia. Alussa itse tyhjennys saattaa kestää jopa 45 minuuttia. 

Suoli tarvitsee noin 2-6 viikkoa tottua toimenpiteeseen. Tuona aikana ulostetta saattaa erittyä pieniä määriä huuhtelusta huolimatta. Suosittelemme käyttämään tuona aikana minisidoksia

Huuhtelu ei vaadi erityistä ruokavaliota. Voit syödä kaikki ruoka-aineita, joita avanteesi kestää.

Huuhtelujärjestelmä

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki