Älä piilota arpia, häivytä ne

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Älä piilota arpia, häivytä ne

Joka toisen leikkauspotilaan haavaan kehittyy epänormaali arpi. Arpikudoksen syntyä voi ennaltaehkäistä silikonisidoksella. Se on todistetusti tehokkain ei-invasiivinen hoitomuoto, joka tasoittaa myös vanhoja arpia. Arpien hoito vaikuttaa usein positiivisesti potilaan kehonkuvaan ja itsevarmuuteen.

Askina Scar Repair on pehmeä ja silikoninen itsekiinnittyvä arpisidos. Se säilyttää optimaalisen kosteuden iholla ja parantaa ihon elastisuutta. Tämä vähentää punoitusta, kutinaa ja kireyden tunnetta. B. Braun on kehittänyt Askina Scar Repairin hypertrofisten arpien ja keloidien hoitoon. Lapsilla ja nuorilla arpien liikakasvun riski on suurempi, sillä heidän kollageenituotantonsa on runsaampaa kuin muilla ikäryhmillä. Ohuita silikonisidoksia voi käyttää myös suljettujen haavojen hoitoon ennaltaehkäisevästi leikkauksen jälkeen. Käyttökohteita ovat esimerkiksi suljetut leikkaushaavat, kuten keisarileikkaushaavat, suljetut traumatologiset haavat sekä palovammojen aiheuttama arven liikakasvu. Arpisidoksen käytön voi aloittaa yhden vuorokauden kuluttua ompeleiden poiston jälkeen, jos haava ei enää eritä, eikä siinä ole muita infektion merkkejä.

Arpihoito kohentaa minäkuvaa

HUS:n Vatsakeskuksessa työskentelevä sairaanhoitaja Vivien Nagy-Wikstedt suosittelee Askina Scar Repair -arpisidosta erityisesti potilaille, joilla leikkaushaavan arpi on esteettinen haitta. Jos arpikudos aiheuttaa kireyden tunnetta haavan alueella, silikonisidoksen käyttö voi helpottaa kipua.

– Arpeen sopeutumisen vaikeus nousee usein esiin, kun keskustelen potilaiden kanssa. Se vaikuttaa monen minäkuvaan. Arpihoidon paras etu on potilaiden tyytyväisyys: he saavat itsevarmuutta ja uskaltavat näyttäytyä kuten ennen. Kun positiivinen suhtautuminen omaan kehoon lisääntyy ja negatiiviset ajatukset vähenevät, myös psyykkinen hyvinvointi kohenee, Vivien Nagy-Wikstedt kertoo. Askina Scar Repairin pitkäkestoisella käytöllä arpi tasoittuu, muuttuu matalammaksi ja vaalenee. Nagy-Wikstedtin mukaan arpien hoidosta saa sitä paremman hyödyn mitä aikaisemmin sen aloittaa. Hyviä tuloksia saadaan, kun arpisidosta käytetään säännöllisesti ja pitkään. Tämä vaatii potilaalta sitoutumista ja kärsivällisyyttä.

B. Braunin suosituksen mukaan ennaltaehkäisevässä hoidossa silikonisidosta käytetään arven tilasta riippuen 2–6 kuukauden ajan. Vanhan arven hoidossa arven häivyttämiseen saattaa kulua 3–12 kuukautta.

Isojen ja pienien arpien hoitoon

Askina Scar Repair on tarkoitettu jatkuvaan, ympärivuorokautiseen käyttöön. Samaa sidosta voi käyttää 3–7 päivää, eli niin pitkään kuin se kiinnittyy riittävästi. Tarvittaessa sidoksen voi huuhdella välillä vedellä. Itsekiinnittyvä sidos ei tarvitse lisäkiinnitystä. Uudelleen kiinnitettävän silikonisidoksen voi halutessaan poistaa kerran päivässä, jos arpea halutaan tarkkailla. Suihkun tai kylvyn ajaksi sen voi jättää paikoilleen tai irrottaa. Potilaiden mukaan sidos kestää hyvin vettä ja pysyy iholla yhtä hyvin suihkun jälkeen. Sen voi pitää paikoillaan jopa viikon ajan. Kun sidos ei tartu enää kunnolla, vaihdetaan uusi tilalle. Miellyttävän tuntuista silikonisidosta voi käyttää useissa kehon kohdissa. Jos isomman arven hoitoon tarvitaan useampi sidos, ne tulee kiinnittää sauma saumaa vasten, ei päällekkäin. Pienempään haavaan sidoksen voi leikata sopivan kokoiseksi.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Huopalahdentie 24
00350 Helsinki