Selkä suoraksi digitaalisella leikkausmikroskoopilla

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Selkä suoraksi digitaalisella leikkausmikroskoopilla

Teknologian kehitys avaa uusia mahdollisuuksia myös leikkaussalissa. Vaihtoehdoksi optiselle mikroskoopille on kehitetty digitaalinen mikroskooppi, joka helpottaa leikkauksia monella tapaa. Huipputarkkaa kuvaa voi katsoa 3D-näytöltä selkä suorana. Se mahdollistaa kirurgille mukavamman työasennon. Kun koko leikkaussali näkee saman kuvan, kirurgin tarpeita voidaan ennakoida paremmin. Neurokirurgian lisäksi laite soveltuu esimerkiksi verisuoni-, korva- ja plastiikkakirurgian sekä ortopedian tarpeisiin.

Teknologia on harpannut eteenpäin sen jälkeen, kun optiset leikkausmikroskoopit otettiin käyttöön 1960-luvulla. Runsasta kiinnostusta ovat herättäneet lähivuosina kehitetyt digitaaliset mikroskoopit. B. Braun toi viime syksynä markkinoille Aesculap Aeos -digitaalisen mikroskoopin.

B. Braunin aluepäällikkö Jarno Jaakkola kiertää sairaaloissa opastamassa laitteen käyttöä. Robottikäsivarteen kiinnitetyt kamerat välittävät kuvan 3D-näytölle. Tämä vapauttaa kirurgin okulaareista. Koko leikkaussalin henkilökunta näkee saman suurennetun kuvan yhtä aikaa. Kuvan saa joko yhdelle tai useammalle näytölle. Työn sujuvuus kasvaa, kun leikkaussalin henkilöstö pystyy ennakoimaan leikkaavan kirurgin tarpeita.

– Aeosin kuvan laatua on kehuttu sairaaloissa. Se on erittäin tarkka. Kudokset näkyvät hyvin. Digitaalisuus mahdollistaa kuvankäsittelyn tarvittaessa. Kontrastia ja värisävyä tehostamalla näkyväksi saa asioita, joita ihmissilmä ei muuten havaitse. Verenkierto ja tietyt tuumorit saadaan kolmiulotteisina näkyviin fluoresoivien ICG- ja 5-ALA-väriaineiden ja taustavalon avulla, Jarno Jaakkola kertoo.

Tarkka kuva syvemmälle leikkausalueella

Aeosin LED-valot tarjoavat hyvän näkyvyyden syviin ja ahtaisiin leikkausalueisiin. Niiden käyttöikä on pidempi kuin xenon-valoilla, jotka pitää vaihtaa noin 500 tunnin välein. Käyttökulut pienenevät, kun lamppuja ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa. Lisäetuna LED-valot eivät lämmitä leikkausalueen kudoksia.

– Digitaalisessa mikroskoopissa näkökenttä on aiempaa laajempi ja syväterävyys parempi. Aeosin syväterävyysalue on 2–3,5-kertainen tavanomaiseen optiseen mikroskooppiin verrattuna. Eli jos optisella mikroskoopilla terävänä näkyy yhden senttimetrin syvyinen alue, Aeosilla terävänä näkyy 2–3,5 senttimetrin syvyinen alue. Siksi kuvaa ei tarvitse koko ajan tarkentaa, Jaakkola mainitsee.

Säätöjä voi tehdä joko kamerapään ohjausnapeista tai jalkaohjaimella. Robottikäsivarsi auttaa löytämään oikeat kuvakulmat. Kameralla voi ottaa kuvia ja videoita leikkauksesta, esimerkiksi opetuskäyttöön.

Luonnollisempi työasento

Kuvanlaadun lisäksi digitaalinen mikroskooppi parantaa kirurgin työasentoa. Niska- ja selkäkivut ovat yleisiä vaivoja monilla optista leikkausmikroskooppia käyttävillä. 3D-näytön katsominen vapauttaa kirurgin seisomaan selkä suorana, luonnollisessa asennossa. Fyysisen kuormituksen vähentäminen voi auttaa ylläpitämään työkykyä pidempään.

Jaakkolan mukaan leikkaussalihoitajilta on saatu kiittävää palautetta siitä, kuinka helposti robottikäsivarren suojaus onnistuu ennen leikkausta steriilillä kamerasuojalla.

Käyttöönoton tueksi B. Braun tarjoaa kattavan käyttökoulutuksen sekä huoltosopimuksen. Huoltotilanteissa viallinen osa tullaan pikaisesti vaihtamaan uuteen toimivaan.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki