Harjaa koirasi hampaat säännöllisesti

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Hoidetut hampaat ovat koirien terveydelle yhtä tärkeä asia kuin ihmisille. Päivittäinen koiran hampaidenharjaus on paras keino plakin ja hammaskiven ehkäisemiseksi.

Koiran hampaat tulisi harjata vähintään viidesti viikossa, mielellään joka päivä. Harjauksesta kerran viikossa ei ole hyötyä. Pentu kannattaa totuttaa pienestä pitäen harjaukseen. Vanhemman koiran osalta peli ei ole menetetty, kunhan suusairaudet on hoidettu ennen totuttamista, kertoo hammaseläinlääkäri Helena Kuntsi Anidentista.

- Totuttelu aloitetaan viemällä koirille tarkoitettua fluoritonta tahnaa sormella koiran suuhun. Kananmakuinen tahna on monien suosikki. Kun sormipesu sujuu, siirrytään käyttämään pehmeää joko lemmikeille tarkoitettua tai vauvojen hammasharjaa. Kannattaa edetä pienin askelin ja aloittaa helpoimmasta paikasta eli yläkulmahampaan ulkopinnalta. Koiran suuta ei tarvitse aluksi avata, vaan harjataan vain ulkopinnat. Kun lemmikki on suostuvainen, voidaan avata suu ja pestä myös sisäpinnat. Koira kannattaa palkita vaikkapa leikkituokiolla ja tehdä pesusta rutiini, joka toistuu esimerkiksi aina ennen iltalenkkiä.

- Koirille on olemassa erikoisruokia, joiden on tutkittu vähentävän plakkia ja hammaskiveä. Näissä tuotteissa on VOCH:n (Veterinary Oral Health Council) leima. Myös nahkaisista ja hampaiden puhdistukseen tarkoitetuista muotoilluista puruluista sekä veteen lisättävästä plakkia vähentävästä liuoksesta on jonkin verran apua.

- Koirilla hampaiden reikiintyminen on harvinaista. Reiän aiheuttajaksi paljastuu yleensä herkuttelu makealla maksalaatikolla tai makean makupalan kera annettu säännöllinen, perussairauteen tarkoitettu lääkitys. Koiran ja kissan hampaille ei myöskään ole hyväksi pateemainen märkäruoka.

- On tärkeää, että hammashoitotarve arvioidaan vuosittaisella rokotuskäynnillä tehtävällä terveystarkastuksella. Hammaskivun koira ja kissa peittävät hyvin omistajaltaan, mutta pahanhajuinen hengitys on tärkeä merkki siitä, että hammashoito nukutuksessa on tarpeen. Ihanteellisessa tilanteessa oma eläinlääkäri tekee lemmikille nukutuksessa säännöllisen perushammashoidon ja lähettää vaikeammat tapaukset erikoisosaajalle.

- Suuri osa potilaista tulee meille eläinlääkäreiden lähetteillä. Teemme paljon hammaskirurgisia toimenpiteitä, kuten juurihoitoja, murtumien hoitoja ja kasvainten leikkauksia. Käytössämme on myös tietokonetomografialaite, jolla saamme 3D-rekonstruktioita, sanoo Helena Kuntsi.

Bravuuri 1/2015