Arpien hoito

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Isojen ja pienien arpien hoitoon

Tiesitkö, että jokainen ihon syvempiin kerroksiin vaikuttava vamma, palovamma tai kirurginen viilto johtaa arpikudoksen muodostumiseen? Ja jopa joka toisen leikkaspotilaan haavaan kehittyy epänormaali arpi.

Arpikudoksen syntyä voi ennaltaehkäistä silikonisidoksella. Se on todistetusti tehokkain ei-invasiivinen hoitomuoto (1), joka tasoittaa myös vanhoja arpia. Arpien hoito vaikuttaa usein positiivisesti potilaan kehonkuvaan ja itsevarmuuteen. 

Askina® Scar Repair on pehmeä ja silikoninen itsekiinnittyvä arpisidos. Se säilyttää optimaalisen kosteuden iholla ja parantaa ihon elastisuutta. Tämä vähentää punoitusta, kutinaa ja kireyden tunnetta. B. Braun on kehittänyt Askina® Scar Repairin hypertrofisten arpien ja keloidien hoitoon. Lapsilla ja nuorilla arpien liikakasvun riski on suurempi, sillä heidän kollageenituotantonsa on runsaampaa kuin muilla ikäryhmillä. 

Ohuita silikonisidoksia voi käyttää myös suljettujen haavojen hoitoon ennaltaehkäisevästi leikkauksen jälkeen. Käyttökohteita ovat esimerkiksi suljetut leikkaushaavat, kuten keisarileikkaushaavat, suljetut traumatologiset haavat sekä palovammojen aiheuttama arven liikakasvu. Arpisidoksen käytön voi aloittaa yhden vuorokauden kuluttua ompeleiden poiston jälkeen, jos haava ei enää eritä, eikä siinä ole muita infektion merkkejä.

Helppo käyttää 

Askina® Scar Repair on tarkoitettu jatkuvaan, ympärivuorokautiseen käyttöön. Samaa sidosta voi käyttää 3–7 päivää, eli niin pitkään kuin se kiinnittyy riittävästi. Tarvittaessa sidoksen voi huuhdella välillä vedellä. Itsekiinnittyvä sidos ei tarvitse lisäkiinnitystä. Uudelleen kiinnitettävän silikonisidoksen voi halutessaan poistaa kerran päivässä, jos arpea halutaan tarkkailla. Suihkun tai kylvyn ajaksi sen voi jättää paikoilleen tai irrottaa. Potilaiden mukaan sidos kestää hyvin vettä ja pysyy iholla yhtä hyvin suihkun jälkeen. Sen voi pitää paikoillaan jopa viikon ajan. Kun sidos ei tartu enää kunnolla, vaihdetaan uusi tilalle.

Miellyttävän tuntuista silikonisidosta voi käyttää useissa kehon kohdissa. Jos isomman arven hoitoon tarvitaan useampi sidos, ne tulee kiinnittää sauma saumaa vasten, ei päällekkäin. Pienempään haavaan sidoksen voi leikata sopivan kokoiseksi.  

B. Braunin suosituksen mukaan ennaltaehkäisevässä hoidossa silikonisidosta käytetään arven tilasta riippuen 2–6 kuukauden ajan (2). Vanhan arven hoidossa arven häivyttämiseen saattaa kulua 3–12 kuukautta. Askina® Scar Repairin pitkäkestoisella käytöllä arpi tasoittuu, muuttuu matalammaksi ja vaalenee. Hyviä tuloksia saadaan, kun arpisidosta käytetään säännöllisesti ja pitkään.

Lähteet:

1. Monstrey S., et al, Updated scar management practical guidelines: Non-invasive and invasive measures, J Plast Reconstruct Aesthet Surg., 2014; 67: 1017-1025

2. IFU Askina Scar Repair 

 

Tuotteet arpien hoitoon

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki