Usein kysytyt kysymykset paksusuoli- ja ohutsuoliavanteesta

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Avanteen oikeanlainen hoito

Leikkauksesi jälkeen sinulla on varmasti paljon kysymyksiä liittyen avanteesi hoitoon. Ohesta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka auttavat sinua avanteesi hoidossa. Jos sinua yhtään mietityttää joku hoitoon liittyvä asia, älä epäröi ottaa avannehoitajaasi yhteyttä. 

Voit itse päättää, milloin vaihdat sidoksesi. Jokaiselle kehittyy omanlaisensa rutiini vaihdon suhteen. Sidoksen vaihto helpottaa useimmiten kuukauden kuluttua leikkauksesta, jolloin siitä tulee jo rutiinia ja sidoksen vaihto tapahtuu täysin itsenäisesti. Usein kaksiosaisen sidoksen pohjalevy vaihdetaan noin kolmen pävän välein ja pussi (joko yksiosaisen tai kaksiosaisen sidoksen) vaihdetaan aina silloin, kun se on täyttynyt. 

 

Molemmat voivat tapahtua, mutta kumpikaan tapahtuma ei ole vakava. Ensinnäkin on normaalia, että suolen pää liikkuu hieman sisään ja ulos suolen peristalttisen liikkeen vuoksi. Avanne voi myös vetäytyä sisään epänormaalin paljon. Sen jälkeen avannesidos pitää luultavasti asettaa uudelleen ohivuotojen ja ihon ärsyyntymisen estämiseksi. Avanteen liiallinen ulostyöntyminen taas on komplikaatio, joka voi johtaa suolen prolapsiin eli esiinluiskahdukseen. Suoli saatetaan joutua kiinnittämään uudelleen leikkauksessa. Sitä ennen on tärkeää tarkistaa avannesidos.
 
Kaikissa tapauksissa ota yhteyttä avannehoitajaan.

Kyllä! Muodon muuttuminen on täysin normaalia. Leikkauksen jälkeen avanne saattaa näyttää turvonneelta ja se voi myös suurentua muutama päivä leikkauksen jälkeen. Mittaa aluksi avanteesi koko viikottain, sillä ajan myötä koko todennäköisesti pienenee. Avanteen koon muuttuessa myös avannesidoksen koko tulee aina tarkistaa. Avannehoitajasi mittaa avanteesi ja tekee aina tarvittavat muutokset tarvitsemiisi avannesidoksiin.

Kyllä voi. Tukos saattaa aiheuttaa koliikkimaista kipua, ja ulosteen ja kaasujen ulostulo estyy. Tukos saattaa johtua ruoanpalasista: avanteen huuhtelu lämpimällä suolaliuoksella voi auttaa. Jos tukos johtuu stenoosista eli avanteen ahtaumasta, avanne on kalpea ja turvonnut. Tässä tapauksessa ota välittömästi yhteyttä lääkäriin tai avannehoitajaan.

 

Kemoterapian aikana avanteessa tapahtuu muutoksia. Avanteestasi voi tulla herkempi ja turvonneempi ja pienikin hankaus voi aiheuttaa verenvuotoa. Tämä ei ole vaarallista, mutta sinun tulisi olla varovaisempi ja hellävaraisempi avanteesi hoidossa. Myös avanteen eritteet voivat muuttua nestemäisemmäksi ja aggressiivisemmaksi ja voivat siten vahingoittaa helpommin avanteen ympärysihoa. Tällöin kiinnitä erityistä huomiota pohjalevyn leikkaukseen sekä käytä tarpeen tullen pastaa tai tiivisterenkaita. Hoidon aikana on myös suositeltavaa käyttää tyhjennettävää sidosta, jos erite muuttuu hyvin nestemäiseksi. Tällöin pystyt välttämään liian usein tapahtuvat sidosten vaihdot. Myös ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota annettujen ohjeiden mukaisesti. 

Ruoka ja juoma

On. Ruokahalusi saattaa olla huono ensimmäisen kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Ruoka saattaa myös maistua sinusta oudolta. Jotkut ihmiset eivät voi nauttia juomia tai ruokia, joista ovat ennemmin pitäneet. Ei hätää, se ei ole pysyvää. Helpotusta tilanteeseen voit saada nauttimalla paljon nesteitä, syömällä pienempiä annoksia useammin ja kokeilemalla uusia hedelmiä ja vihanneksia yksitellen ja tarkkailemalla niiden vaikutuksia. Syö hedelmät aluksi ilman kuoria.

Avanneleikatun ei tarvitse noudattaa erityistä ruokavaliota. Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja terveellisesti. Jokainen on kuitenkin erilainen, ja jokaisella on omat vaatimukset ruokavalion suhteen. Alla on muutama ohjenuora terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon, jota voi noudattaa joka päivä.

  • Aloita pienillä annoksilla ja kasvata annoskokoa vähitellen normaaliin annoskokoon.
  • Kolmen tunnin välein syöminen (esimerkiksi) saattaa olla helpompaa kuin kolmen ison aterian syöminen.
  •  Rentoudu syödessäsi. Istu suorassa, syö hitaasti ja pureskele ruoka huolellisesti suu kiinni. Vältä puhumista ruokailun aikana, ettei vatsaan pääse ilmaa. 
  • Sisällytä ruokavalioon hyviä kuituja (täysjyväleipää, banaania...) 
  • Juo! Juo (esim. vettä, teetä) vähintään 1,5 l päivässä. (Jos sinulla on ummetusta, juo vieläkin enemmän.)
  • Jotkut ruoka-aineet voivat vähentää tai hallita hajujen syntymistä. Näitä ruoka-aineita ovat mm. jogurtti, piparminttu, vesi ja persilja.
  • Vältä ruokia, jotka saattavat aiheuttaa ripulia, kuten tulista ja rasvaista ruokaa sekä liian vähän kypsennettyjä kasviksia.
  • Vältä ruokia ja juomia, jotka saattavat lisätä suolikaasuja. Näitä ovat olut, siideri, pavut ja maitotuotteet.
  • Vältä ruokia, jotka saattavat aiheuttaa hajujen syntymistä tai turvotusta, kuten esimerkiksi papuja ja eri kaalilajeja.
     
    Vinkkejä:
    Jos ulosteesi on kovaa, kannattaa juoda enemmän nesteitä ja/tai lisätä hedelmien ja vihanneksien syöntiä.
    Jos kärsit antibioottikuurin, stressin, suolitulehduksen, ruokamyrkytyksen, kemoterapian tai sädehoitojen aiheuttamasta ripulista, kasvisten ja hedelmien syönnistä saattaa olla apua.
    Jos ummetus tai ripuli jatkuu, kysy neuvoa lääkäriltä ja/tai avannehoitajalta.

Kyllä! Paksusuoliavanteen takia paksusuolestasi ei enää imeydy yhtä paljon vettä, joten sinun tulisi juoda enemmän. Imeytyvän nesteen vähenemisen vuoksi sinun pitäisi juoda keskimäärin 1,5 litraa vettä päivässä. Juotavan veden määrä riippuu avannetyypistäsi (vaihtelee 1,5 - 2 litran välillä päivässä).

Jos sinulla on ripuli:

  • Muista juoda, ettei elimistösi kuivu! Juo lasi vettä tunnissa.
  • Vältä maitotuotteita 24 tuntia.
  • Jos ripuli rauhoittuu, syö kuivaa maustamatonta ruokaa, kuten voileipäkeksejä ja paahtoleipää. 
  • Lisää ruokavalioon vähitellen esim. vaaleaa riisiä.
  • Käytä tyhjennettävää pussia ja syö ruokaa, jossa ei ole paljon kuitua.
      

Jos sinulla on ummetusta:
 

  • Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä. (Vinkki: jäävesi tyhjään mahaan lisää suolen toimintaa. Myös hedelmistä puristettu mehu on tehokasta. Voit esimerkiksi juoda aamulla hedelmistä, kuten greipistä, appelsiinista tai luumusta puristettua jäämehua.)
  • Älä syö riisiä tai keitettyjä porkkanoita.
  • Vältä teen ja kahvin juontia. Ne sisältävät kofeiinia, joka aiheuttaa elimistön kuivumista ja ummetusta. 
  • Sitrushedelmien, kuten kiivin ja appelsiinin syöminen saattaa auttaa suolen tyhjenemisessä. 
  • Harrasta liikuntaa. 
  • ÄLÄ ota laksatiiveja keskustelematta lääkärin tai avannehoitajan kanssa.
      

Jos sinulla on turvotusta:

  • Vältä ruokia, jotka aiheuttavat käymistä vatsassa. Näitä ovat muun muassa kuivatut vihannekset, pavut, herneet ja täysjyväleipä.
  • Nauti ateriat rauhallisissa olosuhteissa säännöllisin väliajoin. Pureskele ruoka kunnolla, juo paljon (mieluiten aterioiden välissä) ja vältä virvoitusjuomia.
    Jos haluat juoda virvoitusjuomia, poista juomasta hiilihapot ennen juomista sekoittamalla juomaa lusikalla.
      

Vinkki:
Vessan hajut häviävät sytyttämällä tulitikun. Tikkujen rikki poistaa hajut.
Jos oireet jatkuvat, on tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin tai avannehoitajaan, joka voi määrätä vaivaan oikeat lääkkeet.

Arki ja kotiinpaluu

Tämä on hyvin yleinen huolenaihe avanneleikattujen keskuudessa. Mutta älä huoli, paksusuoli- ja ohutsuoliavannesidoksissa on suodattimet, jotka päästävät kaasut sidoksesta ilman hajuhaittoja. Suodattimet toimivat vähintään 12 tunnin ajan. Joskus ne voivat kuitenkin kastua eritteistä, jolloin on mahdollista, että sidokseen alkaa kerääntyä ilmaa. Tätä esiintyy useimmiten aamuyöstä tai silloin, kun sidosta on pidetty 12-24 tuntia. Muista, että suodattimet on tärkeä suojata kylvyn, suihkun tai uinnin ajaksi niihin tarkoitetuilla teipeillä. Näitä teippejä löydät avannesidoslaatikostasi. Lopuksi muista poistaa suoja suodattimen päältä, jotta se voi toimia taas normaalisti.  

Mukavuuden tunteen lisäämiseksi näillä keinoilla voit myös vähentää ilmavaivoja jokapäiväisessä elämässäsi:

  • Rajoita ilmavaivoja aiheuttavien ruoka-aineiden nauttimista. 
  • Nauti ruokasi säännöllisin väliajoin.
  • Nauti tiettyjä kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten täysjyväleipää, kuitupitoista puuroa aamupalaksi, banaania ja kuorittuja vihanneksia.
  • Juo ainakin 1,5 litraa päivässä vettä.  

 

Aluksi voit kuvitella haistavasi avanteesi, vaikka muut eivät sitä haista. Ajan kanssa tämä menee ohitse, kun totut avanteeseesi. Jos sidoksesi kuitenkin läpäisee hajuja, keskustele tästä avannehoitajasi kanssa ja mieti mahdollista sidoksen vaihtoa.

On mahdollista, että lääkkeet tuleva kokonaisina avannepussiin. Tämä tarkoittaa sitä, että lääke ei ole ehtinyt imeytyä. Jos huomaat vastaavaa, keskustele siitä terveydenhoidon ammattilaisen tai apteekin henkilökunnan kanssa. Tarjolla voi olla myös muunlaisia sinulle soveltuvia lääkevaihtoehtoja. 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki