Enemmän aikaa hoitotyöhön

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Enemmän aikaa hoitotyöhön

Eksoten uusi hoitokeskus ja munuaisyksikkö on avattu Etelä-Karjalan keskussairaalaan syyskuun alussa. Se palvelee yhdeksän kunnan asukkaita noin sadan kilometrin säteellä Lappeenrannasta. Dialyysiyksikössä käyvät välillä hoidossa myös Saimaan rannoilla lomailevat mökkiläiset. Eksotelle on asennettu Pohjoismaiden ensimmäinen ECOMix Revolution -laitteisto, joka valmistaa hemodialyysikonsentraatin täysin automaattisesti kuivajauheesta. Kerralla valmistuu jopa kuukauden annos. Keskitetty jakelujärjestelmä kuljettaa valmiin konsentraatin kaikkiin yksikön dialyysilaitteisiin, joten hoitajien ei tarvitse enää kantaa nestepusseja tai -kanisterereita. Aikaa vapautuu varsinaiseen hoitotyöhön.

Palvelupäällikkö Merja Lampinen ja tiimivastaava Marjaana Olkkonen esittelivät Eksoten uutta hoitokeskusta B. Braunin Nina Ronkainen-Wolfille.

Etelä-Karjalan keskussairaalan vanhan päivystyksen tiloihin on remontoitu moderni hoitokeskus ja munuaisyksikkö. Noin tuhannen neliömetrin kokoisessa tilassa toimii kolme poliklinikkaa. Yksikössä tehdään muun muassa infuusio- ja dialyysihoitoja sekä pieniä kirurgisia toimenpiteitä. Potilaita myös valmistellaan toisaalla tehtäviin toimenpiteisiin ja tuodaan tarkkailuun niiden jälkeen.

Etelä-Karjalan keskussairaalan polikliinisten toimintojen palvelupäällikkö Merja Lampinen kertoo, että hoitokeskukseen tullaan elektiivisesti ja sieltä kotiudutaan samana päivänä. Tavoitteena on Eksoten strategian mukaisesti tukea potilaita niin, että he pysyisivät toimintakykyisinä kotona.

Yksikön teemaväri oranssi hehkuu sisustuksessa viihtyisänä pihlajanmarjakuvituksena. Väreillä halutaan voimaannuttaa potilaita. Visuaalisesti miellyttävä työympäristö piristää myös yksikön 30 henkilön vahvuista hoitohenkilökuntaa.

Vähemmän valmistelevia töitä

Hoitokeskuksen yhteydessä toimii munuaisyksikkö, joka siirtyi uusiin tiloihin sairaalan kymmenennestä kerroksesta. Aiemmin dialyysihoidoissa käytettävät konsentraattipussit kuljetettiin kuormalavalla ylös kymmenenteen kerrokseen, missä 4,7 litran pussit kannettiin varastosta potilaan dialyysilaitteelle. Uuteen dialyysiyksikköön valittiin uudenlainen ratkaisu, joka helpottaa hoitajien työtä ja edistää henkilökunnan ergonomiaa.

B. Braun toimitti ja asensi yksikköön ECOMix Revolution -sekoituslaitteen hemodialyysikonsentraateille sekä AQUAboss-vedenkäsittelyjärjestelmän. Laitteisto sekoittaa konsentraatin valmiiksi automaattisesti ja johtaa sen ECOTank-säiliöön. Sieltä keskitetty jakelujärjestelmä kuljettaa tarvittavan määrän konsentraattia kaikkiin yksikössä käytettäviin dialyysilaitteisiin. Virallisia hoitopaikkoja on käytössä 22, ja kuudella paikalla on lisäksi dialyysimahdollisuus. Huoltopaikkoja on kuusi.

ECOMix-sekoituslaite valmistaa kerralla 620 litran erän valmista konsentraattia, joka siirtyy ECOTank-säiliöön.

Merja Lampisen mukaan laitteiston valinnan taustalla vaikuttivat tiukat laatukriteerit sekä ympäristö- ja käyttäjäystävällisyys. Eksote haluaa olla innovatiivinen edelläkävijä, joka toimii sekä potilaiden että henkilökunnan etuja edistäen. Kuivajauheesta paikan päällä valmistettavat hemodialyysikonsentraatit ovat vasta löytämässä tiensä Suomen markkinoille. Etelä-Karjalan keskussairaalaan asennettu konsentraatin sekoituslaite on Suomessa vasta toinen laatuaan.

Uuden järjestelmän käyttöönotto on sujunut helposti. Sen käytöstä päävastuun kantavat huoltoteknikot, joille B. Braun on järjestänyt laajemman käyttökoulutuksen. Hoitohenkilökunta on saanut lyhyemmän koulutuksen. Heidän vastuullaan on tarkistaa päivittäin tietyt lukemat laitehuoneessa.

– Erityisen positiivisena hoitajat ovat pitäneet sitä, että valmisteleviin töihin kuluu nyt vähemmän aikaa. Se vapauttaa enemmän aikaa varsinaiseen hoitotyöhön ja potilaiden kohtaamiseen, Lampinen iloitsee.

Kulutus käytön mukaan – ei hävikkiä

Tällä hetkellä Lappeenrannassa käy säännöllisesti dialyysissä noin 30 henkilöä. Osa käy kolme kertaa, osa viisi kertaa viikossa. Heidän lisäkseen hoidetaan alueella vierailevia mökkiläisiä. Sairaalan muilta osastoilta tuodaan vuosittain noin 500–600 potilasta dialyysiin muun hoidon yhteydessä. Kaikkien Eksoten alueella asuvien dialyysipotilaiden hoito aloitetaan Etelä-Karjalan keskussairaalassa. Siellä hoidetaan myös kotidialyysin koulutukset. Sateliittitoimipiste löytyy Imatralta Honkaharjun sairaalasta.

Tiimivastaava Marjaana Olkkonen nostaa esiin keskitetyn jakelujärjestelmän positiivisen vaikutuksen hävikkiin: – Konsentraattia kuluu nyt vain tarvittava määrä. Yli jäänyttä nestettä ei tarvitse enää heittää pois, kuten pussien tai kanisterien kanssa. Meillä valmistetaan kaksi säiliöllistä konsentraattia, ja se riittää noin kuukauden hoitoihin.

Olkkonen mainitsee, että dialyysiyksiköllä on hoitotyön lisäksi koulutuksellisia tehtäviä. Se kouluttaa uusia dialyysiosaajia sairaalan hoitajista. Oppia jaetaan myös Saimaan ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoille, joita saapuu ajoittain syventäville koulutusjaksoille.

Hoitokohtainen hiilijalanjälki pienenee

ECOMix-sekoituslaitteen selkeänä etuna ovat ekologisemmat kuljetukset. Kun kuiva konsentraattijauhe tuodaan sairaalaan ECOCart-patruunassa, kuljetusten paino ja hiilijalanjälki ovat pienempiä kuin valmiiksi sekoitetuilla konsentraateilla. Ultrapuhdas, standardien mukainen vesi lisätään siihen vasta sekoitusvaiheessa. Rekkojen kyydissä ei kuljeteta vettä, vaan ainoastaan vaikuttavia aineita, korostaa B. Braunin liiketoimintayksikön päällikkö Nina Ronkainen-Wolf.

ECOCart-patruunat ovat uudelleentäytettäviä, ja ne palautetaan uusiokäyttöön. 245 kilon painoiset patruunat toimitetaan metallisten kuljetuskärryjen päällä, joilla niitä on helppo siirtää. Ne vaativat huomattavasti vähemmän varastotilaa kuin aikaisemmat valmiiksi sekoitettujen konsentraattien suuret säiliöt, joiden vetoisuus on 300–1000 litraa.

Patruuna kiinnitetään ECOMix-sekoituslaitteeseen kahdella SmartCoupling-liittimellä. Laite tunnistaa RFID-tagin avulla automaattisesti konsentraatin nimen ja koostumuksen. Se pyytää käyttäjältä varmistuksen ennen sekoittamisen aloitusta. Muuten sekoitusprosessi sujuu täysin automaattisesti. Tuoteturvallisuuden varmistamiseksi laite mittaa ja varmistaa lopuksi valmiin seoksen koostumuksen.

ECOMix Revolution -sekoituslaitteen valmistaja on saksalainen Intermedt Medizin & Technik GmbH, jonka kanssa B. Braunilla on yhteistyösopimus.

Konsentraattijauheesta eri vahvuuksia

Hemodialyysin konsentraattijauhetta on saatavana useampaa eri vahvuutta. Lisäksi saatavana on sitraattipohjaista konsentraattia. Etelä-Karjalan keskussairaalassa on käytössä vain yksi vahvuus, sillä se käy noin 80 prosentille hemodialyysissä kävijöistä. Erikoiskonsentraatit hankitaan yhä nestepusseissa.

– Yhteen ECOMix-sekoituslaitteeseen voi yhdistää useamman ECOTank-säiliön. Niihin voi valmistaa erivahvuisia konsentraatteja tarpeen mukaan. Yhden 620 litran erän valmistus kestää noin kuusi tuntia. Valmis seos siirtyy laitteesta säiliötankkiin, jossa se säilyy käyttökelpoisena kahden vuoden ajan, Ronkainen-Wolf sanoo.

ECOMix-sekoituslaitteen käyttö ei vaikuta käynnissä oleviin dialyysihoitoihin. Keskitetty jakelujärjestelmä ottaa konsentraatin aina vain valmista seosta sisältävästä säiliöstä. Uusi erä siirtyy tyhjään ECOTank-säiliöön.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki