Kudosliimalla kiinnitettävä herniaverkko

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Kudosliimalla kiinnitettävä herniaverkko on tehokas ratkaisu nivustyräleikkauksissa

Nivustyräleikkaus on maailman yleisimpiä pehmytkirurgisia toimenpiteitä. Kirurgian professori Hannu Paajasen johdolla toteutettu tutkimus vertaili kolmea herniaverkkoa ja niiden kiinnitystapoja Lichtensteinin verkkoplastia -tekniikalla tehdyissä leikkauksissa. Tutkimus pyrki löytämään parhaan mahdollisen tavan leikata tällä menetelmällä nivustyrä.

Hannu Paajanen on viidentoista vuoden ajan tehnyt nivustyräleikkauksiin liittyvää verkkotutkimusta. Huolellisesti tehtyjä vertailevia verkkotutkimuksia suhteessa leikkauksen jälkeiseen kipuun on tehty maailmalla niukasti.
- Tutkimuksemme oli satunnaistettu, kliininen monikeskustutkimus, jossa etsimme potilasturvallista, vähiten kivuliasta, yksinkertaista ja kustannustehokasta tapaa tehdä paikallispuudutuksessa Lichtensteinin nivustyräleikkaus, joka on Suomessa yleisin nivustyrän leikkaustekniikka. Vertailimme kolmen verkkovalmistajan verkkotuotteita: kudosliimalla kiinnitettävää kevytverkkoa, itsestään kiinnittyvää verkkoa sekä sulamattomalla langalla kiinnitettävää kevytverkkoa, sanoo Hannu Paajanen

Histoacryl

Ainutlaatuista gastrokirurgista yhteistyötä

Tutkimuksessa kymmenen kokenutta kirurgia leikkasi yhteensä 650 nivustyräpotilasta kahdeksassa sairaalassa. Potilaan tuntemaa kipua ja elämänlaatua sekä tyrän uusiutumaa seurattiin vuosi leikkauksesta.
- B. Braunin Optilene® Mesh -herniaverkon kiinnitys Histoacryl® -kudosliimalla oli vertailtavista ratkaisuista edullisin ja helppokäyttöinen. Tähän ryhmään kuuluneilla potilailla oli ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon aikana hieman vähemmän kipua kuin kahden muun ryhmän potilailla. Tutkimus kuitenkin osoitti, että kun kaikki leikkaukset olivat teknisesti erittäin hyviä, niin vertaillut tuotteet eivät enää eronneet toisistaan kivun suhteen seurannan edetessä. Verkon kiinnitys kudosliimalla tai itsestään kiinnittyvän verkon käyttö lyhensi leikkausaikaa 4-6 minuutilla verrattuna lankakiinnitykseen, kertoo Hannu Paajanen

- Tutkimus on merkittävä monessa mielessä. Kirurgiassa vain 10 % tiedoista perustuu satunnaistettuihin kontrolloituihin tutkimuksiin, ja tämä on täysin suomalainen tutkimus. Yliopistollisten sairaaloiden lisäksi mukana oli myös keskus- ja aluesairaaloita. Tutkimus toteutettiin yliopistorahoituksella, ja se oli kerrassaan erittäin hyvää gastrokirurgista yhteistyötä.

Tietotaitoa Suomesta maailmalle

Hannu Paajanen käy tekemässä demonivustyräleikkauksia maailmalla. Aasia on jo läpikäyty. Seuraavana on vuorossa Latinalainen Amerikka.
- Länsimaalaiset ajattelevat kustannustehokkaasti, joten nivustyräleikkaukset tehdään valtaosin päiväkirurgisina toimenpiteinä. Aasiassa arvostetaan vielä perinteisiä leikkausmenetelmiä. Esimerkiksi Kuala Lumpurin yliopistollisessa sairaalassa Malesiassa kukaan ei ollut tehnyt vielä paikallispuudutuksessa Lichtensteinin nivustyräleikkausta. Demopäivien myötä sielläkin innostuttiin vaihtoehtoisesta leikkaustekniikasta.
- On hienoa, että lääketieteellisiä tuotteita valmistavat yritykset järjestävät koulutuksia, joissa suomalaista tietotaitoa viedään kentälle. Etenkin kehitysmaissa lääkäreillä ei muuten olisi mahdollisuuksia käydä koulutuksissa.