Lääkeväärennökset kuriin

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Lääkeväärennökset kuriin

Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä otettiin käyttöön 9.2.2019. Sillä pyritään estämään lääkeväärennösten pääsy lailliseen jakeluketjuun. Tämä parantaa potilasturvallisuutta ja auttaa tilanteissa, joissa lääkkeitä joudutaan vetämään pois markkinoilta.

Järjestelmä perustuu EU:n lääkeväärennösdirektiiviin ja sitä tarkentavaan asetukseen. Suomessa sen toimintaa valvoo Fimea. B. Braunin jakeluketju täyttää kaikilta osin lääkeväärennösdirektiivin vaatimukset. Lääkevarmennus koskee pääosin reseptilääkkeitä, mutta lainsäädännössä on joitakin poikkeustapauksia. Siksi vain osa B. Braunin markkinoimista lääkevalmisteista kuuluu varmennuksen piiriin. Suurin osa kuuluu valkoiselle listalle eli tuotteisiin, jotka on rajattu lääkevarmennuksen ulkopuolelle. Nämä ovat lähinnä sairaalakäytössä olevia, hoidon kannalta kriittisiä valmisteita, esimerkiksi suonensisäiseen ravitsemukseen ja infuusioon liittyviä liuoksia.

Massiivista IT-järjestelmää on rakennettu vuosia. Se koostuu eurooppalaisesta keskustietokannasta, johon valmistajat syöttävät jokaisen lääkepakkauksen yksilöivät tiedot: sarjanumeron, tuotekoodin, eränumeron ja viimeisen käyttöpäivän. Kaikkiin EU-maihin sekä Norjaan ja Islantiin on rakennettu lisäksi omat kansalliset järjestelmät. Niitä käyttävät jakeluketjun paikalliset toimijat eli tukkujakelijat, apteekit, sairaala-apteekit ja lääkekeskukset.

Yksilöivien tietojen lisäksi lääkepakkaukset varustetaan jatkossa teknisellä ratkaisulla, kuten sinetillä tai repäisynauhalla. Ne paljastavat, onko pakkaus avattu ennen sen toimittamista potilaalle.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Huopalahdentie 24
00350 Helsinki