Lapsia ja nuoria tukemassa

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Lapsia ja nuoria tukemassa

B. Braun haluaa kantaa sosiaalisen vastuunsa kaikissa maissa, joissa se toimii. Erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.

Suomessa B. Braun on tukenut Sairaalaklovnit ry:n toimintaa isopunanenä-tason tukijana vuodesta 2015 lähtien. Tämän lisäksi uudeksi säännöllisen tuen kohteeksi on valittu Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelma, joka auttaa vähävaraisia nuoria jatkamaan opintojaan peruskoulun jälkeen.

B. Braun for Children

Oppikirjat voivat olla kynnyskysymys

B. Braun haluaa edistää sosiaalisen tasa-arvon lisäksi oppimista. Se mahdollistaa uudet keksinnöt myös tieteen ja teknologian saralla. Keväällä 2020 Suomen B. Braun on aloittanut Pelastakaa Lapset ry:n tukemisen säännöllisellä lahjoituksella. Tuki ohjataan Eväitä Elämälle -ohjelman oppimateriaalitukeen.

Oppimateriaalitukea myönnetään nuorille, joiden koulunkäynnin jatkuminen peruskoulun jälkeen on uhattuna perheen vähävaraisuuden vuoksi.

Tukea voi anoa oppikirjoihin, ammatillisessa koulutuksessa tarvittaviin välineisiin ja työasuihin sekä muihin opiskelun edellyttämiin hankintoihin.

– Peruskoulun jälkeisellä koulutuksella on Suomessa todella suuri merkitys. Ilman sitä on lähes mahdotonta työllistyä. Oppimateriaalitukea saaneet nuoret kertovat, että ilman tukea he eivät pystyisi opiskelemaan. Kun rahoista on todella tiukkaa, kirjoihin ei yksinkertaisesti ole varaa. Vähävaraisten perheiden nuoret tietävät sen, eivätkä kehtaa välttämättä edes pyytää vanhemmiltaan, toteaa Eväitä Elämälle -ohjelman asiantuntija Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:stä.

Kerran annettu tukipäätös kannattelee nuorta valmistumiseen asti. Perheen tilanne arvioidaan vuosittain, mutta tarvittaessa nuori saa apua oppimateriaalien hankintaan koko toisen asteen ajan. Näin hän voi luottavaisin mielin keskittyä opiskeluun ja saada mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Eväitä Elämälle -ohjelma edistää lasten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja hyvää kehitystä. Oppimateriaalien lisäksi tukea myönnetään harrastuksiin, mentorointiin ja lomakotitoimintaan. Vuonna 2019 lähes 2500 lasta sai tukea ohjelman kautta. Näistä 923 sai oppimateriaalitukea. Keskimääräinen tukisumma oli 314 euroa. Lisäksi 1293 sai harrastustukea, 143 mentorointia ja 94 lomakotitoimintaa.

Oppimateriaalituki auttaa vähävaraisten perheiden lapsia toisen asteen opinnoissa. Kuva: Pelastakaa Lapset ry.

Vaikka monia pystytään auttamaan, hakemuksia tulee niin paljon, ettei tukea pystytä myöntämään kaikille. Koronakriisin taloudellisten vaikutusten vuoksi hakemusmäärän odotetaan kasvavan entisestään.

Pelastakaa Lapset ry:n toiminta rahoitetaan lahjoituksilla. Yritykset ovat merkittäviä tukijoita, sillä niiden suuremmat kertalahjoitukset tuovat vakautta toimintaan. Aino Sarkia kertoo, että B. Braunin lahjoituksella keskimäärin 32 oppilasta saa vuosittain opintoihinsa tarvitsemat kirjat ja oppimateriaalit. Sillä on suuri vaikutus 32 perheen elämään.

Ruohonjuuritason konkreettisen avustustoiminnan lisäksi Pelastakaa Lapset ry tekee yhteistyötä päättäjien kanssa. Tavoitteena on saada aikaan pitkäkestoisia vaikutuksia, joilla helpotetaan lapsiperheköyhyyttä. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 112 000 lasta elää vähävaraisessa perheessä. Avulle on jatkuva ja kasvava tarve.

Sairaalaklovnit tekivät virtuaaliloikan

Sairaalaklovnien vierailut tuovat iloa sairaaloiden lastenosastoille. Pienet potilaat saavat lämminhenkisistä kohtaamisista kaivattua piristystä päivään. B. Braun tukee arvokasta toimintaa isopunanenä-tason tukijana. Yhteistyö alkoi vuonna 2015.

Koska koronapandemian vuoksi osastoille ei pääse nyt vierailemaan, sairaalaklovnit ovat kehittäneet tilalle korvaavaa toimintaa. Klovnit ovat siirtyneet päivystämään videoyhteyksien päähän Whatsappiin ja Skypeen. Jokaisella sairaalalla on oma päivystysnumeronsa. Uutena palveluna perustettiin myös PunanenäSTUDIO, joka pitää livelähetyksen Sairaalaklovnien Youtube-kanavalla joka arkipäivä.

Klovnitohtorit tuovat iloa sairaaloiden lastenosastoille.

– Meille oli tosi tärkeää, että pystyimme jatkamaan lasten ilahduttamista ja läsnäoloa osastoilla. Meille virtuaaliloikka oli erittäin todellinen, ja se tapahtui supernopeudella muutamassa päivässä. Vastaanotto on ollut todella lämmin ja kannustava, kertoo Sairaalaklovnit ry:n toiminnanjohtaja Aino Viertola.

Poikkeustilan aikana päivystää arkisin myös valtakunnallinen KlovniLUURI. Sieltä klovnin videopuhelun voi tilata piristämään ketä tahansa, esimerkiksi kotona sairastavaa tai kavereita kaipaavaa lasta tai aikuista. Lisätietoja palvelusta löytyy verkkosivulta: sairaalaklovnit.fi/klovniluuri.