Laskimoportit keräävät kiitosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Laskimoportit keräävät kiitosta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa

Potilas saattaa tarvita syöpähoitojen yhteydessä lääkitystä, joka vaatii jatkuvaa tai jaksottaista verisuoniyhteyttä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa laskimoportit ovat olleet käytössä jo vuosia. B. Braunin ihon alle asetettava Celsite®-laskimoportti mahdollistaa hyvän verisuoniyhteyden ja säästää näin potilaan suonia sekä helpottaa hoitotilanteita. Laskimoporttia voidaan käyttää sekä lääkkeiden antoon että neste-, ravitsemus- ja sytostaattihoitoon.

Laskimoportit on suunniteltu potilasmukavuuden lisäämiseksi. Laskimoportti antaa suoran suoniyhteyden, mikä mahdollistaa lääkkeiden nopeamman antamisen. Potilaan suonet ovat jo voineet vahingoittua ja kipeytyä sytostaattihoidosta, ja siksi niihin on vaikea pistää. Laskimoportin avulla toistuvia pistoksia perifeerisiin suoniin voidaan välttää, jolloin potilaan hoito ja lääkkeenannot sujuvat helpommin.

Pistäminen on potilaalle yleensä melko kivutonta. Pistämiseen käytetään erikoisvalmisteista porttineulaa. Jos potilas tarvitsee iv-reittiä jatkuvasti, samaa neulaa voidaan pitää paikallaan jopa viikon ajan. Laskimoportin kautta on helppo antaa tarvittavat varjoaineinjektiot, ja se on hyväksytty magneettikuvauksissa. Myös verinäytteiden otto ja verituotteiden anto onnistuu laskimoportista.

– Osastollamme laskimoportin käyttö on arkipäivää, ja onkologian hoitajat käyvät usein ohjaamassa laskimoportin käyttöä myös muilla osastoilla. Kun potilaalla on laskimoportti paikoillaan, on hoito helppo aloittaa ja iv-reitin toimivuus on varmempaa. Potilaat, joille on laitettu laskimoportti, ovat olleet siihen tyytyväisiä, KYSin onkologian osastonhoitaja Tarja Ruppa kertoo.

Keskuslaskimoportteja voi hyödyntää myös radiolääkkeiden antamisessa. Isotooppihoidoissa ja -kuvantamistutkimuksissa käy paljon eri-ikäisiä syöpäpotilaita. Heidän perifeerisiä suoniaan on usein vaikeaa kanyloida, jolloin potilaalla olevan laskimoportin hyödyntäminen on kätevää.

Laskimoportti ei rajoita arkista elämää

Laskimoportissa on katetri yhdistettynä kammioon. Portti laitetaan ihon alle ja sitä voidaan käyttää pitkiäkin aikoja. Laskimoportin laittaminen on helppo ja nopea toimenpide, jota varten ei tarvitse nukutusta. Portti laitetaan paikoilleen leikkaussalissa päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Portin kautta voidaan usein jo saman päivän aikana aloittaa lääke- ja nestehoidot.

– Potilas saa tunnistuskortin, jossa on tiedot portista ja ohjeet sen hoidosta. Laskimoportti ei rajoita normaaleja päivittäisiä toimintoja tai harrastuksia, mikä lisää potilastyytyväisyyttä. Portti on myös helppohoitoinen.

Osa potilaista käyttää laskimoporttia vain muutaman kuukauden, osa pidempään. Kun porttia ei enää tarvita, se poistetaan.

– Laskimoportti saattaa vähentää sairaalassa oloaikaa, kun sytostaattihoito voidaan joissakin tapauksissa antaa kotona. Näin se vaikuttaa suoraan potilaan elämänlaatuun. Tämän vuoksi myös palliatiivisessa hoitovaiheessa on hyvä, että potilaalla on portti käytössä, Ruppa toteaa.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki