Suolistosyövät hoidetaan tähystysleikkauksella

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Suolistosyövät hoidetaan tähystysleikkauksella

Suomessa valtaosa suolistosyövistä hoidetaan laparoskooppisin menetelmin. Tähystysleikkausten yleistymiseen ovat vaikuttaneet varsinkin energiainstrumenttien ja 3D-kuvantamisen kehittyminen. Aesculap Academy järjestää kuudetta kertaa suositun workshop-kurssin, jolla perustekniikoita harjoitellaan märkä- ja kuivalaboratoriossa.

Yhä useammissa tähystysleikkauksissa hyödynnetään 3D-kuvantamista.

Nykyään lähes kaikkia vatsan alueen syöpiä pyritään hoitamaan laparoskooppisin menetelmin. Potilaalle etuna on, että kipu on vähäisempää, verenvuoto niukempaa ja toipuminen nopeampaa. Yleisimpiä tähystysleikkaukset ovat suolistosyöpien hoidossa. Pisimpään keskustelua on käyty peräsuolisyövän osalta.

Suomessa ensimmäiset pioneerit tekivät tähystysleikkauksia 1990-luvun alussa. Vuosituhannen vaihteessa kudosfuusioon ja ultraääniteknologiaan perustuvat energiainstrumentit vauhdittivat tähystysleikkausten yleistymistä.

Viime vuosien hyvä muutos on ollut 3D-kuvantamisen yleistyminen, kokee Päijät-Hämeen keskussairaalan vatsaelin- ja pehmytkudoskirurgian ylilääkäri, kirurgian dosentti Jyrki Kössi.

– Vaikka 2D-tekniikassa kuvan laatu on nykyään hyvä, 3D:n aito, kolmiulotteinen kuva on tehnyt leikkaamisesta miellyttävämpää. 3D on voittanut puolelleen sairaalamme kirurgit, eikä moni haluaisi enää muuta käyttää, Kössi toteaa.

Instrumenttien ja välineiden kehityksellä on saatu osaltaan vähennettyä tähystysleikkausten komplikaatioita. Esimerkkinä voi mainita kertakäyttöiset muovitroakaaret sekä haavansuojukset, jotka estävät leikkauksessa suolen kontaktin vatsanpeitteiden kanssa.

Workshop-kurssi perustekniikoista

Kirurgiaan erikoistuville sairaalalääkäreille tarjotaan jatkokoulutusta suolistosairauksien laparoskooppisesta hoidosta. Jyrki Kössi toimii luennoitsijana Aesculap Academyn suositulla Advanced laparoscopic colorectal surgery -kurssilla. Suomenkielinen workshop oli tarkoitus järjestää kuudetta kertaa lokakuussa 2020. Koronatilanteen takia Berliinissä järjestettävä kurssi on siirretty syksylle 2021.

– Aesculap Academyn tiloissa Berliinissä olosuhteet ovat kohdillaan. Siellä kurssilaiset pääsevät harjoittelemaan tekniikoita märkä- ja kuivalaboratoriossa. Hands-on-harjoituksiin kuuluvat suolen osapoistot, suolisauma, avanne ja peräsuolen ripustusleikkaus, Kössi mainitsee.

Luennoilla käydään läpi perustekniikoita, jotka ovat käytössä kaikissa Suomen keskussairaaloissa. Painopisteenä on suolistosyöpien ja tulehduksellisten suolistosairauksien hoito.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki