Antibakteeriset ommelaineet vähentävät infektioriskiä

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Antibakteeriset ommelaineet vähentävät infektioriskiä

Antibakteeriset ommelaineet tukevat aseptiikkaa ja vähentävät osaltaan haavainfektion riskiä. Siksi niiden käyttö on yleistynyt erityisesti leikkauksissa, joissa infektioriski on suuri. Lapin keskussairaala oli maailman ensimmäinen sairaala, jossa uudet Novosyn® CHD -ommelaineet otettiin käyttöön pari vuotta sitten.

Ensimmäisten Novosyn CHD -tuotepakkausten luovutus Lapin keskussairaalassa. Kuvassa plastiikkakirurgian osaston ylilääkäri Anna-Leena Haataja, B. Braunin avainasiakaspäällikkö Pekka Kovalainen ja kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja.

Leikkausalueen infektiot ovat yleisin komplikaatio leikkauspotilailla. B. Braun on kehittänyt aseptiikan tueksi antibakteerisen Novosyn CHD -ommelaineen. Se auttaa ennaltaehkäisemään bakteerien aiheuttaman biofilmin muodostumista haavassa ja vähentää osaltaan haavainfektion riskiä. Suomi oli ensimmäinen maa, jossa uudet ommelaineet tuotiin myyntiin. Lapin keskussairaala Rovaniemellä oli ensimmäinen pilottikohde, jossa ne otettiin käyttöön noin kaksi vuotta sitten.

Kirurgian ylilääkäri Kyösti Haataja kertoo, että Lapin keskussairaalassa oli jo aiemmin kokeiltu toisen valmistajan antibakteerisia ommelaineita. Se lisäsi kiinnostusta tietää, minkälaisia vaihtoehtoja on tarjolla.

– Novosyn CHD -ommelaineet ovat meillä nyt käytössä kaikilla kirurgian aloilla. Niiden etuna on neulojen ja lankojen monipuolinen valikoima, Haataja mainitsee.

Lapin keskussairaalan henkilökunnalta saatu palaute on ollut tuotekehitykselle arvokasta. Valikoimaa on kasvatettu noin sadasta tuotevaihtoehdosta pariin sataan.

Yhtenäiset ohjeet selkeyttävät

Lapin keskussairaalassa kirurgien ja leikkaussalihoitajien työtä on helpotettu laatimalla yhtenäiset ohjeet siitä, mitä lankoja tietynlaisissa leikkauksissa käytetään.

Novosyn CHD soveltuu käytettäväksi erityisesti leikkauksissa, joissa käsitellään pehmytkudoksia ja joissa infektion riski on suuri. Antibakteerisesta ommelaineesta on etua myös plastiikkakirurgisissa toimenpiteissä.

– Gynekologian puolella antibakteeriset, punotut ommelaineet sopivat erityisen hyvin laskeumakirurgiaan ja sektioihin. Taipuisa, liukas lanka kulkee sujuvasti kudosten läpi, kertoo gynekologian ylilääkäri Eija Lampela.

Novosyn CHD on punottu resorboituva kirurginen ommelaine.

Kliinisten tutkimusten mukaan antibakteerisella aineella pinnoitettu ommelaine auttaa vähentämään infektioiden riskiä, haavan aukeamista, abskessin syntymistä ja potilaan leikkauksen jälkeen sairaalassa viettämää aikaa.

– Esimerkiksi vierasesineet nostavat infektioriskiä. Siksi käytämme tekonivelleikkauksissa aina antibakteerista ommelainetta. Samalla tavalla hoidetaan suurin osa ortopedisistä leikkauksista, Kyösti Haataja lisää.

Novosyn CHD -ommelaine on pinnoitettu antibakteerisella klooriheksidiinidiasetaatilla. Aineen vaikutusmekanismi perustuu siihen, että se vaurioittaa bakteerien solukalvon läpäisevyyttä johtaen bakteerien tuhoutumiseen. Novosyn CHD antaa suojaa yleisimpiä patogeenejä vastaan, jotka aiheuttavat leikkausalueen infektioita. Se ehkäisee muun muassa MRSA- ja MRSE-infektioita vähentämällä bakteerien kasvua haavan alueella.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki