Live-kurssien pioneerilta jää merkittävä perintö

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Live-kurssien pioneerilta jää merkittävä perintö

Helsinki Live -kurssi on tarjonnut neurokirurgeille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokoontua yhteen seuraamaan alan mestarien työskentelyä. Kuluneiden 20 vuoden aikana kurssille on osallistunut yli tuhat henkeä yli 30 maasta. Kansainvälistä mainetta kerännyt kurssi on nostanut HUS Neurokirurgian ja Töölön sairaalan maailman kartalle. Käytännön järjestelyistä on vastannut Aesculap Academy. Nyt päättyvää kurssia juhlistettiin tribuuttiwebinaarilla kesäkuussa.

Vuosia Helsinki Live -kurssin vetäjänä toiminut Juha Hernesniemi hoitaa potilaita nykyään Kiinassa.

Kaikki lähti spontaanista ideasta vuosituhannen vaihteessa. HUS Neurokirurgian silloinen johtaja Juha Hernesniemi oli kutsunut oppi-isänsä, legendaarisen M. G. Yaşargilin luennoimaan Turkuun, jossa järjestettiin Pohjoismaiden Neurokirurgisen Yhdistyksen kokous. Sen jälkeen Yaşargil oli tulossa vierailulle HUS Töölön sairaalaan. Hernesniemi kutsui 15 pohjoismaista kollegaa mukaan seuraamaan huippukirurgin työskentelyä leikkaussalissa. Joukkoon liittyi myös HUSin omia neurokirurgeja.

Kun professori Yaşargil palasi seuraavana vuonna Suomeen, ensimmäistä virallista live-kurssia alettiin valmistella hyvissä ajoin etukäteen. Vuosina 2001–2003 hän leikkasi vuosittain kaksi viikkoa Töölön sairaalassa. Neurokirurgeja ympäri maailmaa kokoontui seuraamaan hänen työskentelyään. Hiljalleen kurssilla alkoivat leikata myös muut kutsuvieraat. Vierailevat neurokirurgit saivat luvan leikata Suomessa, kun heitä avusti suomalainen kollega.

– Koko henkilökunta, erityisesti hoitajat ja anestesialääkärit, antoivat tärkeän panoksensa kurssien onnistumiseen. Vierailevat kirurgit kiittelivät, kuinka leikkaussalissa oli aina turvallinen ja kannustava ilmapiiri. Se mahdollisti leikkaamisen paineisessa tilanteessa, satojen ihmisten katsoessa, kurssin luonut Hernesniemi muistelee.

Ihastusta herätti suomalaisten leikkaussalien organisoitu ja nopea työskentelytapa. Samassa salissa ehdittiin tehdä useampi leikkaus saman päivän aikana. Tämä hämmästytti monia vieraita.

Apua käytännön järjestelyihin

Nopeasti kiinnostusta herättäneen kurssin järjestelyihin tarvittiin pian apua. Mukaan pyydettiin liiketoimintayksikön päällikkö Outi Voipio-Airaksinen B. Braunilta. Muutaman vuoden jälkeen B. Braunin koulutusorganisaatio Aesculap Academy alkoi hoitaa kurssijärjestelyjä. Tämä antoi HUS Neurokirurgian henkilökunnalle mahdollisuuden keskittyä kurssin sisältöön. Aesculap Academyn puolesta käytännön järjestelyissä oli mukana viimeisen kymmenen vuoden ajan markkinointipäällikkö Mia Pentinmikko.

Vuosittain järjestetyn kurssin nimeksi annettiin Helsinki Live Demonstration Course in Operative Microneurosurgery. Vuodesta 2004 lähtien kurssin pituus oli kuusi päivää. Niiden aikana leikkauksia tehtiin kolmessa leikkaussalissa samanaikaisesti. Kolme kertaa suosittu kurssi järjestettiin kahdesti samana vuonna, peräkkäisinä viikkoina.

Opetustapana avoin keskustelu

Kun osallistujamäärät kasvoivat, kaikki eivät mahtuneet leikkaussaliin. Osa seurasi videoitua leikkausta aulatiloissa suorana lähetyksenä. Aulassa suurta lisäarvoa toivat HUSin neurokirurgi Martin Leheckan ja vierailevan neurokirurgin Reza Dashtin antamat asiantuntevat selostukset.

– Avoin keskustelu oli tärkeässä roolissa opetusmetodina. Ennen toimenpidettä leikkaava kirurgi kertoi esimerkiksi, millaisia oireita potilaalla on ollut ja millaista leikkausreittiä hän aikoo käyttää. Jälkikäteen hän kertoi leikkauksen kulusta ja vastasi kysymyksiin. Keskustelemalla osallistujat oppivat toisiltaan, kertoo HUS Neurokirurgian linjajohtaja Mika Niemelä.

Alusta lähtien mukana ollut Niemelä vastasi Helsinki Live -kurssin järjestämisestä vuodesta 2016 lähtien. Professori Hernesniemi jäi eläkkeelle loppuvuodesta 2015.

Väitöstilaisuudet kiinnostivat

Sopivia ei-kiireellisiä potilaita kartoitettiin kevään aikana. Kurssilla nähtiin paljon aivoaneurysmien klipsaamisia, aivojen verisuoniepämuodostumien (AVM) ja aivovaltimoiden ohitusleikkauksia, mutta myös kallonpohjan ja aivojen syvien osien kasvainten leikkauksia. Kurssilla tehdyt leikkaukset valittiin vierailevien kirurgien erityistaitojen ja sopivien potilaiden mukaan.

Leikkausten lisäksi ohjelmassa oli luentoja, väitöstilaisuuksia ja yhteisiä illanviettoja. Tärkeässä roolissa oli verkostoituminen. Kurssilla solmittiin monia elinikäisiä ystävyyksiä. Vuosien aikana kurssille osallistui yli tuhat kirurgia yli 30 eri maasta. Mukana on ollut sekä kokeneita, uraansa aloittelevia että vasta erikoistuvia neurokirurgeja.

Viikon päätteeksi perjantaina järjestetyillä väitöstilaisuuksilla haluttiin lisätä kurssin akateemisuutta. Kurssilla leikkaavat ulkomaiset professorit toimivat vastaväittäjinä, mikä oli yleisölle erittäin kiinnostavaa. Samalla se oli väittelijälle erinomainen haaste, joka lisäsi yhteistyötä samaan aiheeseen perehtyneiden välillä. Jälkikäteen on järjestetty runsaasti molemminpuolisia vierailuja ympäri maailmaa.

Pioneerityöstä jää mittava perintö

Helsinki Live -kurssi muutti monen neurokirurgin käsitystä pitkistä aivoleikkauksista kohti tehokkaampaa työskentelytapaa. Vuosien aikana professori Juha Hernesniemen oppi on levinnyt laajalle: Simple, clean, fast, and preserving normal anatomy.

Viimeisen kerran Helsinki Live -kurssi järjestettiin vuonna 2019. Viime vuonna järjestelyt olivat jo pitkällä, kun kurssi jouduttiin perumaan koronatilanteen takia. Lauantaina 12.6.2021 pidettiin tribuuttiwebinaari, joka toi arvokkaan päätöksen kurssin 20-vuotiselle pioneerityölle. Luennon pitivät lähes kaikki mukana olleet huippukirurgit.

– 20 vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä ja muutoksia, niin hoitomuodoissa kuin sairauksissa. Suonensisäiset hoitomuodot ovat yleistyneet korvaten pitkälti kirurgiaa. Samalla teknologian kehitys on tuonut tuhannet leikkausvideot kirurgien älypuhelinten ruuduille, professori Niemelä toteaa.

Tupakoinnin vähenemisen ansiosta vuotaneiden aneurysmien ja uusimpien havaintojen perusteella AVM:ien määrä ja koko ovat laskeneet suomalaisessa potilasjoukossa. Myöskään aivovaltimoiden ohitusleikkauksille ei ole juurikaan tarvetta.

– Vaikka 20 vuotta on kulunut nopeasti, on se pitkä aika. Ajat ja tarpeet ovat muuttuneet. Helsinki Live -kurssi päättyy nyt. Mutta sen perintö ja syntyneet verkostot jatkavat omaa elämäänsä. Teimme varmasti ennätyksen tämän kurssin pituudessa ja kävijämäärässä, Niemelä lisää.

Huippuhetkinä Niemelälle ovat jääneet mieleen alan mestarina tunnetun Yaşargilin ja eri maanosista mukaan saatujen kuuluisien neurokirurgien vierailut. Huippuhetkiin kuuluvat myös kurssilla muodostuneet elinikäiset ystävyydet ja jatkuva kansainvälinen yhteistyö.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki