AESCULAP®-sterilointikontainerin käyttö tarjoaa selviä kestävyysetuja

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

AESCULAP®-sterilointikontainerin käyttö tarjoaa selviä kestävyysetuja

Kestokäyttöisen AESCULAP®-sterilointikontainerin käytöstä syntyy vuodessa 95 prosenttia vähemmän muovijätettä kertakäyttöisiin sterilointikääreisiin verrattuna. Hiilijalanjälki on vain alle neljänneksen kertakäyttökääreisiin verrattuna.

Alumiininen sterilointikontaineri eli kontti on välinehuoltajille ja leikkaussalihenkilökunnalle tuttu työväline. Leikkauksessa tarvittavat instrumentit kootaan niihin höyryautoklaavissa tapahtuvaa sterilointia varten. 

– AESCULAP®-sterilointikontainerit ovat B. Braunin ja Aesculapin innovaatio 70-luvulta. Perusperiaate on säilynyt lähes muuttumattomana. Kontti on yksinkertainen ja nerokas tuote etenkin mitä tulee kustannustehokkuuteen ja ympäristövaikutuksiin, B. Braun Medical Oy:n liiketoimintayksikön päällikkö Outi Voipio-Airaksinen kertoo.

Lapin keskussairaalan välinehuollon päällikkö Niko Säynäjäkangas.

Konttien koko vaihtelee instrumenttisettien mukaan pienistä minikontainereista suurikokoisiin endoskopiakontainereihin. Minikontaineri on esim. mikroinstrumenteille ja suurikokoisimmat jopa 10 kg painaville ortopedisille seteille.

Ympäristö kiittää jo 68 käyttökerran jälkeen

Kontainerijärjestelmä on sairaalalle merkittävä investointi, mutta pitkässä juoksussa sen taloudelliset hyödyt ovat huomattavat. Kontainerin käyttöikä on suhteellisen pitkä, minimissään 10 vuotta ja huollettuna jopa tuplasti pidempi. 

– Tutkimusten mukaan yhden sterilointikerran euromääräiset kustannukset ovat noin puolet kertakäyttökääreisiin verrattuna. Ekokustannukset ovat 84 prosenttia alhaisemmat. Kontti on jo 68 käyttökerran jälkeen ympäristöystävällisempi kääreisiin verrattuna, Voipio-Airaksinen sanoo.

Sterilointikontainerit ovat käytössä kaikissa Suomen sairaaloissa ja valtaosa niistä on Aesculapin.

– Markkinajohtajuutemme johtuu siitä, että olimme liikkeellä ensimmäisenä. Panostimme alusta alkaen asiakkaidemme tukemiseen koulutuksen avulla. Koulutamme heitä kontainerijärjestelmän käyttöön ja välinehuollon eri prosesseihin, Voipio-Airaksinen sanoo.

Lapin keskussairaala otti kontit käyttöön jo 80-luvun lopulla

Lapissa otettiin ensimmäisenä Suomessa käyttöön kestokäyttöiset kontainerit. 

– Kontti on jo huoltovarmuuden kannalta parempi vaihtoehto kuin kertakäyttökääreet, koska paperin saatavuusongelmat eivät vaikuta sen käyttöön. Aseptinen avaaminen leikkaussalissa on turvallisempaa ja nopeampaa kuin kertakäyttökääreillä, Lapin keskussairaalan välinehuollon päällikkö Niko Säynäjäkangas sanoo.

– Puhdastilavarastossa kontainerit varastoidaan tilatehokkaasti konttihyllyihin. Kontit kestävät varastoinnin rikkoutumatta paremmin kuin kertakäyttökääreisiin pakatut instrumenttisetit. Välinehuollon näkökulmasta kontit ovat kaiken kaikkiaan mukavampia käyttää ja potilasturvallisuus säilyy niillä paremmin, Säynäjäkangas jatkaa.

Kestävyysajattelu kulkee välinehuollossa aina käsi kädessä talousajattelun kanssa.

– Vanhimmat kontit ovat olleet käytössä 20 vuotta. B. Braunin huoltopalvelun avulla elinkaarta saadaan pidennettyä merkittävästi. Se ei ole ollenkaan mitätön asia kestävyyden ja talouden kannalta. Tärkein asia on kuitenkin se, että kontit säilyvät huollon ansiosta potilaille turvallisina, Säynäjäkangas jatkaa.

Veden kulutukseen on kiinnitetty huomiota

Välinehuolto on sairaalan energiaa kuluttavin yksikkö. Yksi höyryautoklaavi kuluttaa steriloinnin aikana noin 700 litraa vettä, jos käytössä ei ole vedensäästöjärjestelmää.

– Nykyisin käytämme autoklaavin tyhjiöpumpun jäähdytykseen kiinteistön keskuskylmäjärjestelmää. Muutoksen ansiosta vedenkulutus putosi 85 prosenttia, Säynäjäkangas kertoo.

Lapin keskussairaala pesee kontit lämpökemiallisessa prosessissa. Sen ansiosta lämpötilaa ei tarvitse nostaa yhtä korkeaksi kuin ennen. Vettä ja kemikaaleja myös kierrätetään prosessin aikana.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki