Sairaalaklovni tuo hymyn vaikealla hetkellä

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Sairaalaklovni tuo hymyn vaikealla hetkellä

Sairaalaklovnit ovat ilahduttaneet lapsipotilaita Suomessa jo 22 vuotta. B. Braun jatkaa vuonna 2015 aloittamaansa klovnitoiminnan tukemista. Kun lapsipotilas saa hupsutella klovnien kanssa, hoitohenkilökunta pystyy keskittymään toimenpiteisiin ja lapsi saa muuta ajateltavaa.

– Jokainen klovnin työpäivä on erilainen, tabula rasa. Tärkeintä on kuitenkin aina lapsi ja hänen toiveensa, klovnit Aarni Kivinen (oik.) ja Dan Söderholm alias Gustaf Skrätch kertovat. 

Sairaalassa lapset ja heidän perheensä ovat usein haastavien tilanteiden edessä. Sairaalaklovnien tehtävä on tuoda lapselle huoletonta naurua ja ylläpitää lapsen elämään kuuluvaa leikillisyyttä. Tilannetaju on olennainen osa sairaalaklovnien ammattitaitoa, ja he etenevät aina lapsen tahdonmukaisesti. Näin tuetaan lapsen itsemääräämisoikeutta, joka hoitotoimenpiteiden keskellä on vähäistä.

– Klovnit voivat toimillaan lisätä vuorovaikutusta ja luoda yhteisiä muistoja lapsille ja heidän perheilleen. Klovnivierailu tuo toisenlaista sisältöä sairaala-arkeen, Sairaalaklovnit ry:n varainhankintajohtaja Aino Viertola sanoo.

B. Braun on tukenut Sairaalaklovnit ry:n toimintaa vuodesta 2015 saakka isopunanenä-tason tukijana. Uusi tukisopimus allekirjoitettiin alkuvuonna.

– Ilman yritysten ja yksityisten lahjoittajien tukea tämä toiminta ei pyörisi. Toimimme viidessä yliopistosairaalassa ja vierailemme myös keskussairaaloissa. Ammattiklovneja on kolmisenkymmentä, Viertola sanoo.

Myös henkilökunta hyötyy

Yliopistosairaaloiden hoitohenkilökunnalle vuonna 2021 tehdyn kyselyn mukaan 94 prosenttia hoitajista ja lääkäreistä oli sitä mieltä, että sairaalaklovnit vaikuttavat myönteisesti lapsen sairaalakokemukseen. Hankala hoitotoimenpide on myös usein helpompi tehdä, kun paikalla on klovni. Klovneilla on työn vaatima hygieniaosaaminen ja heitä koskevat samat vaitiolo- ja turvallisuusvelvoitteet kuin muitakin osastolla työskenteleviä.

– Kun lapsen huomio on klovnissa, hoitohenkilökunnan on helpompi keskittyä hoitotoimenpiteisiin. Siitä hyötyvät kaikki, Viertola sanoo. Perheistä 98 prosenttia oli sitä mieltä, että klovnien kohtaaminen paransi lapsen ja perheen mielialaa ja lievitti jännitystä.

Klovnit avustavat leikkauksiin valmistautumisessa

Yli 15 vuotta sairaalaklovnina työskennellyt näyttelijä Aarni Kivinen alias Nuppu Kukkanen lähestyy lasta tuntosarvet pystyssä. Ammattitaito auttaa näkemään, mikä milloinkin on paras lähestymistapa.

– Ensin aistitaan lapsen sen hetkistä tunnetta ja sitä, mikä yhteinen asia olisi paras tapa edetä hyvän hetken luomisessa. Ensi alkuun ujo lapsi saattaa tarkkailla hetken ja heittäytyä sitten täysillä mukaan hullutteluun. Usein lapsille on terapeuttista päästä määräämään ja käskyttämään klovnia. Teineille toimii monesti anarkistinen klovni, Kivinen sanoo.

Klovnit kiertävät osastoilla yksin tai pareittain. Ennen kierrosta hoitajat kertovat klovneille pikkupotilaiden tilanteista ja tarpeista. Klovnit voivat mennä mukaan myös vastaanotoille. Uusimpana toimintamuotona on nelisen vuotta sitten aloitettu leikkauksiin valmistautumisessa avustaminen.

– Ne ovat pitkäkestoisia ja intiimejä hetkiä. Olemme mukana odotustilassa, menemme valmisteluhuoneeseen esilääkkeen ja esimerkiksi kanyylinlaiton ajaksi. Olemme läsnä lapsen nukahtamiseen saakka ja saattelemme vanhemmat takaisin odotustilaan, Kivinen kertoo.

Hoitohenkilökunta ja vanhemmat ovat halutessaan tervetulleita yhteiseen hullutteluun. Yhtä lailla hoitohenkilökunta saa mahdollisuuden keskittyä omaan työhönsä ja vanhemmat saavat pienen hengähdyshetken. 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki