Kainuun keskussairaalassa on hammasvälineiden keskitetty välinehuolto

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Kainuun keskussairaalassa on hammasvälineiden keskitetty välinehuolto

Hammashoidon välinehuolto yhtenäistettiin muutama vuosi sitten koko Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä. Hammashoitoloissa otettiin käyttöön B. Braunin kätevät kontainerit, jotka nopeuttavat välineiden pakkaamista ja joilla ne on helppo kuljettaa. Yhtenäistäminen palkittiin myös vuoden 2018 välinehuoltotekona.

Kainuun keskussairaalan välinehuoltokeskus huolsi aiemmin päivittäin kolmen kunnan hammashoidossa käytettävät instrumentit sekä suu- ja leukasairauksien poliklinikan instrumentit. Lisäksi instrumentit kuljetettiin Kainuun keskussairaalaan huollettaviksi myös kahdesta muusta kunnasta, kun kuntien omat välinehuoltajat olivat lomalla.

Välinehuoltokeskuksessa heräsi tarve yhtenäistää välinehuolto koko Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä. Hammashoitoloiden välineistön ja huollon yhtenäistämistä eri maakunnan yksiköiden välillä oli pyritty tekemään jo vuosia, mutta asia oli aina torppaantunut johonkin.

– Otimme koko välinehuollon henkilökunnan mukaan ja mietimme yhdessä, kuinka saisimme asian elämään pidemmälle, jottei se jäisi taas kesken. Teimme suunnitelman valmiiksi ja pyysimme kahta yksikköä piloteiksi. Välinehuollon yhtenäistäminen aloitettiin kahden suurimman yksikön voimin. Saimme Sotkamosta ja Kuhmosta asiaan sitoutuneet hammashuollon työntekijät mukaan. He toimivat linkkinä välinehuollon ja hammashoitolan välillä. Iso rooli tässä oli myös hammashuollon osastonhoitajalla, Henna Räty-Raila Kainuun keskussairaalan välinehuollosta kertoo.

Kuhmon ja Sotkamon hammashoitoloissa neuvoteltiin yhteneväiset juurihoitotarjottimet, jotka pakattiin pieniin sterilointikontainereihin. Hoitolat sopivat kontainerin sisällöstä yhdessä ja henkilökohtaisista seteistä luovuttiin.

Instrumenttien puhtausluokituksessa oli myös hoitolakohtaisia eroavaisuuksia. Työryhmä neuvotteli hoitoloiden kanssa yhteneväisen käytännön, jonka pohjalta muodostui molemmissa toimipisteissä käytössä oleva puhtausluokituslista. Instrumentit ja välineet erotellaan nyt käytön jälkeen desinfioitaviin, steriloitaviin ja yksittäin pussitettaviin merkattuja pesukoreja käyttäen.

– Hammashoidossa tärkein tartuntatie on kosketustartunta. Se voi olla epäsuora esimerkiksi epäpuhtaiden instrumenttien välityksellä. Kun hioimme prosessia, mietimme, miten pystymme takaamaan paremman työturvallisuuden niin välinehuoltajille kuin hammashuoltajillekin. Terävät instrumentit kulkevat koko huoltoprosessin ajan kaseteissa, jotka ehkäisevät pistotapaturmia ja suojaavat instrumentteja vääntymisiltä. Myös nämä kasetit pakataan samaan kontaineriin kuin pesukoreissa steriloitavat instrumentit.

Dental Containers

Yhtäläinen välineistö kohentaa työturvallisuutta

Pilotointikunnissa hyväksi havaitut setit ja puhtausluokituslistat otettiin pilotoinnin jälkeen käyttöön myös muissa Kainuun kunnissa. Välinehuollon yhtenäistämisestä on ollut lukuisia hyötyjä kuntien hammashoidossa. Hammashoitajien työpisteen vaihtaminen kuntien välillä helpottuu, kun kaikilla on käytössä samat setit. Turhan pussitavaran käsittely on vähentynyt konttien myötä ja pienten kontainereiden säilytys on huomattavasti helpompaa kuin pussitettujen tarjottimien. Lisäksi instrumenttien kuljetus on vaivattomampaa kuin ennen.

Välinehuollossa ei enää turhaan tarvitse pähkäillä kymmenien erilaisten settien kanssa. Yhtenäistäminen on kehittänyt moniammatillista yhteistyötä ja välinehuollon prosesseja.

– Kun välineistö on kaikkialla samanlainen, se kohentaa työ- ja potilasturvallisuutta. Välinehuoltomme tuli tämän myötä tasalaatuisemmaksi ja myös yhteishenkemme vahvistui, Räty-Raila kiittelee.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki