Ensimmäinen digitaalinen mikroskooppi Suomessa

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Ensimmäinen digitaalinen mikroskooppi Suomessa

Suomen ensimmäinen 3D-digitaalinen mikroskooppi eli eksoskooppi on hankittu HUS Töölön sairaalaan. Viiden eri laitteen koekäytön jälkeen neurokirurgian leikkausosastolle valittiin B. Braunin toimittama Aesculap Aeos®. Päätöksen ratkaisi paras hintalaatusuhde. Osastonylilääkäri Martin Leheckan mukaan keskeisiä valintakriteerejä olivat 3D-kuvan hyvä laatu ja kameran helppo liikuteltavuus ilman käsiä.

Martin Lehecka leikkasi hyvälaatuista aivokasvainta Aesculap Aeos® -digitaalisen mikroskoopin kanssa.

Leikkaussalissa käytettävä teknologia on kehittynyt harppauksin sen jälkeen, kun optiset mikroskoopit otettiin käyttöön 1960-luvulla. Niiden rinnalle lähivuosina kehitetyt digitaaliset mikroskoopit ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta myös Suomessa.

B. Braunin Outi Voipio-Airaksinen kertoo, että Aesculap Aeos® -digitaalinen mikroskooppi on ollut koekäytössä jo kaikissa Suomen viidessä yliopistollisessa sairaalassa. Varhainen prototyyppi esiteltiin Euroopan neurokirurgiyhdistyksen EANS-kongressissa vuonna 2017. Kiinnostus kasvoi, kun laitetta demottiin Helsinki Live -kurssilla kesäkuussa 2019.

Neurokirurgian lisäksi Aesculap Aeos® soveltuu esimerkiksi verisuoni-, korva- ja plastiikkakirurgian sekä ortopedian tarpeisiin.

Paras hinta-laatusuhde ratkaisi

HUS Töölön sairaalaan on hankittu Suomen ensimmäinen digitaalinen mikroskooppi. B. Braun toimitti laitteen joulukuussa 2020. Ennen hankintapäätöstä osastonylilääkäri Martin Lehecka koekäytti kaikkia viittä markkinoilla olevaa laitetta. Valinnassa painotettiin 3D-kuvan korkeaa laatua ja kameran helppoa liikuteltavuutta ilman käsiä. Aesculap Aeos® valittiin parhaan hinta-laatusuhteen ansiosta.

Robottikäsivarteen kiinnitetty kamera välittää kuvan yhdelle tai useammalle 3D-näytölle. Näin kirurgi voi leikata selkä suorana, luonnollisessa asennossa.

– Digitaalisella mikroskoopilla leikkaaminen eroaa täysin perinteisestä optisesta mikroskoopista. Se muistuttaa enemmän laparoskopiaa, jossa hyödynnetään jo yleisesti 3D-kuvaa. Työskentelyasento on tasapainoisempi, kun ei tarvitse taivutella okulaareihin. Ergonomia on parempi, Lehecka mainitsee.

Kameran ohjauksen tarkka kontrolli saa myös kehuja. Laite reagoi nopeasti ohjaukseen ja pysähtyy heti, kun ohjausliike loppuu.

Tukea käyttöönottoon

B. Braunin aluepäällikkö Jarno Jaakkola oli mukana ensimmäisissä leikkauksissa ja opasti laitteen käyttöönotossa. Säätöjä voi tehdä joko jalkaohjaimella tai kamerapään kahvojen ohjausnapeista. Kirurgin on helpompi kommunikoida hoitohenkilökunnan kanssa, kun mikroskoopin ohjaamiseen ei käytetä suuohjainta. Se mahdollistaa laitteen käytön myös visiirin ja muiden suojavarusteiden kanssa.

Aesculap Aeosin® digitaalista kuvaa voi muokata kuvankäsittelyllä.

– Aesculap Aeosin® jalkaohjaimessa on painikkeita, joihin voi ohjelmoida valmiiksi erilaisia konfiguraatioita. Käytön opettelua auttaa, kun miettii, mitä toimintoja tarvitsee toistuvasti leikkauksen aikana. Ne kannattaa ohjelmoida valmiiksi. Harvoin käytettävät toiminnot voi säätää käsin, Lehecka vinkkaa.

Tähän mennessä Martin Lehecka on käyttänyt Aesculap Aeosia® erityisesti vaikeissa neurokirurgisissa leikkauksissa testatakseen sen suorituskykyä ja rajoja. B. Braun hyödyntää käyttökokemuksista saatavaa palautetta laitteen kehityksessä.

– Vaikka kirurgilla olisi pitkä tausta leikkaamisessa, uudenlaisen laitteen hallinta vaatii kärsivällistä ja pitkäjänteistä opettelua. Digitaalisen mikroskoopin kanssa oma taitonsa on oppia, miten laite kannattaa asemoida suhteessa leikkausalueeseen ja miten sijoittaa näyttö suhteessa instrumenttihoitajan pöytään. Itselle oikeanlainen asetelma löytyy kokeilemalla.

Kuvankäsittely korostaa rakenteita

Lehecka kouluttaa parhaillaan kollegoitaan digitaalisen mikroskoopin käyttöön. HUSissa laitteesta eniten kiinnostuneet kirurgit ovat ikäpolvea, joka on kasvanut videopelejä pelaten. Leheckan mukaan 3D-näytön kuva muistuttaa hieman videopeliä. Opetuksen kannalta hyötyä on siitä, että leikkaussalissa kaikki näkevät 3D-näytöiltä saman näkymän kuin kirurgi. Aesculap Aeosin® kameralla voi ottaa kuvia ja tallentaa videoita leikkauksesta.

Aesculap Aeosin® kuvan laatu on erittäin tarkka, joten kudokset näkyvät hyvin. Verenkierto ja tietyt tuumorit saadaan kolmiulotteisina näkyviin fluoresoivien ICG- ja 5-ALA-väriaineiden ja taustavalon avulla. Digitaalista kuvaa on helppo muokata esimerkiksi kontrastia ja värisävyä tehostamalla. Kuvankäsittelyllä näkyväksi saa asioita, joita ihmissilmä ei muuten näe. Leheckalla on käytössä viisi esiohjelmoitua värimoodia, jotka korostavat tiettyjä rakenteita. Valoisuutta voi esimerkiksi laskea, jos kuvassa on paljon vaaleaa pintaa. Näin värit eivät pala läpi. Aesculap Aeosin® ominaisuuksia kehitetään ohjelmistopäivitysten avulla.

– Aesculap Aeosin® värierottelussa on tehty iso kehitystyö sen jälkeen, kun testilaite oli meillä koekäytössä vuonna 2019. Ohjelmistopäivityksellä kuvanlaatu ja -muokkaus ovat parantuneet huomattavasti, Lehecka kiittää.

Haastaja optisille mikroskoopeille

Ensikosketuksen digitaalisen mikroskoopin ideaan Lehecka sai kongressimatkalla Yhdysvalloissa noin 15 vuotta sitten. Siellä esiteltiin TrueVision Systemsin uutta tuoteideaa, jossa stereokamera oli kiinnitetty leikkausmikroskooppiin. HD-kuvan tarkkuus teki jo silloin vaikutuksen.

Kun digitaaliset mikroskoopit ilmestyivät markkinoille, Lehecka yllättyi huomatessaan, että Aesculap Aeos® on kehitetty yhteistyössä True Digital Surgeryn kanssa. Se edeltäjä on TrueVision Systems, jonka varhainen idea oli jalostunut valmiiksi laitteeksi.

– Jos digitaalisten mikroskooppien kehitys jatkuu samaa vauhtia, en ihmettele, jos ne valloittavat markkinoita optisilta mikroskoopeilta. Idea on hyvä, ja näen siinä paljon potentiaalia tulevaisuudessa, Martin Lehecka arvioi.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki