Digitaalisen mikroskoopin mahdollisuudet tutuiksi kurssilla

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Digitaalisen mikroskoopin mahdollisuudet tutuiksi kurssilla

Kesäkuussa Helsingissä järjestetyllä Aesculap Academyn Helsinki Live Course in Exoscopic Microneurosurgery -kurssilla neurokirurgit pääsivät tutustumaan 3D-digitaaliseen mikroskooppiin eli eksoskooppiin seuraamalla live-leikkauksia ja käyttämällä laitetta itse. Kurssi on ainutlaatuinen maailmassa.

Neurokirurgian lisäksi Aesculap Aeos® soveltuu esimerkiksi verisuoni-, korva- ja plastiikkakirurgian sekä ortopedian tarpeisiin.

Kun perinteisessä mikroskoopissa kirurgin silmä on kiinni mikroskoopissa, eksoskoopissa 3D-kuva välitetään yhdelle tai useammalle näytölle. Kamerapäätä ohjaillaan jalkapolkimella. Kesäkuussa järjestetyllä kurssilla kansainvälinen neurokirurgiryhmä pääsi seuraamaan päänalueen ja selkäytimen mikroneurokirurgisia eksoskoopilla tehtyjä live-leikkauksia ja tutustumaan käytännössä digitaalisen mikroskoopin mahdollisuuksiin. 

– Digitaalisella mikroskoopilla leikkaaminen eroaa täysin perinteisestä optisesta mikroskoopista. Uuden leikkaustavan omaksuminen vie puolisen vuotta ja vaatii epämukavuusalueella olemista, sanoo HUS:n neurokirurgian osastonylilääkäri Martin Lehecka

Kurssin puheenjohtajana toiminut Lehecka on yksi maailman eniten eksoskoopilla leikanneita kirurgeja. HUS:ssa digitaalinen mikroskooppi Aesculap Aeos® on ollut käytössä neljä vuotta.

– Kurssilla kurssilaiset pääsivät kokeilemaan laitetta ja omaksumaan käyttöön liittyviä nyansseja. Digitaalisen mikroskoopin kanssa esimerkiksi itselle oikeanlainen laitteen asemointi suhteessa leikkausalueeseen ja näytön sijoittaminen suhteessa instrumenttihoitajan pöytään löytyy vain kokeilemalla, Lehecka sanoo.

Kurssin harjoitukset oli suunniteltu haastamaan käsi-silmä-koordinaatiota, esittelemään eksoskoopin etuja ja demonstroimaan mikroskoopista eksoskooppiin siirtymisen vaatimaa adaptaatiota.

3D-kuva näkyy kaikille samanaikaisesti

Eksoskoopilla leikatessa ergonomia on hyvä. Kirurgi voi leikata selkä suorana, eikä hänen tarvitse taivutella mikroskoopin linsseihin leikkauksissa, jotka voivat kestää tunteja. Ja koska kuva välittyy 3D-näytölle, sen näkevät kaikki leikkaussalissa samanaikaisesti.

– Kuvan voi siirtää myös toiseen tilaan salin ulkopuolella. HUS:n uudessa Siltasairaalassa on tätä varten 3x2-metrinen seinä, joka on erinomainen apu etenkin opetuskäytössä. Kameralla voi ottaa kuvia ja tallentaa videoita leikkauksesta, Lehecka sanoo.

Eri katselukulmia leikattavaan alueeseen on eksoskoopilla perinteistä mikroskooppia helpompi saada kamerapäätä kääntelemällä. Tällöin potilasta ei tarvitse asettaa hankaliin asentoihin oikean leikkausnäkymän saamiseksi. Lisäksi digitaalista kuvaa on helppo muokata kontrastia ja värisävyä tehostamalla. Kuviin voi lisätä informaatiota, ja niistä voi poimia asioita. Esimerkiksi verenkierto ja tietyt tuumorit saadaan kolmiulotteisina näkyviin fluoresoivien ICG- ja 5-ALA-väriaineiden ja taustavalon avulla. Kuvanmuokkaustavat kehittyvät jatkuvasti.

Neurokirurgien kursseilla pitkät perinteet

Vastaavanlaista neurokirurgiakurssia on tarkoitus järjestää vuosittain kesäkuussa. Kurssin juuret ovat Helsinki Live -kurssissa, joka tarjosi neurokirurgeille mahdollisuuden kokoontua yhteen seuraamaan alan huippujen työskentelyä. Kurssi järjestettiin tämä vuoden tapaan yhteistyössä Suomen Aesculap Academyn kanssa.

– Leikkauskurssien järjestäminen vaatii paljon ponnisteluja ja tiimityötä. Meillä on neurokirurgiassa hyvä, kansainvälisen tason huippuryhmä, joka haluaa jatkaa ja kehittää toimintaa. Nämä kurssit ovat ainutlaatuisia, Martin Lehecka sanoo.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki