Avannetta ympäröivän ihon Hoito

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Avanteen ympärysihon ongelmat

Toisin kuin haavoissa, joissa tavoite on aina haavan täydellinen parantuminen ja lopulta sulkeutuminen, ovat avanteet suunniteltu pysymään auki, jotta eritteet pääsevät poistumaan. Tämän vuoksi ihoärsytykset ja muut komplikaatiot iholla ovat yleisiä ja tarvitsevat aina erityistä hoitoa.

Avanteeseen liittyvät komplikaatiot voivat olla joko kirurgisia tai dermatologisia. Dermatologiset komplikaatiot ovat yleisiä ja niitä voi ilmetä jopa 45%:lla leikatuista. Oireet voivat olla hyvinkin laajakirjoisia ja ne vaikuttavat myös heikentävästi elämänlaatuun. Noin 30% avannehoitajia tapaavista potilaista kärsii avanteen ympärysihon ongelmista.

Tämän vuoksi ympärysiho tarvitsee huolellista ja tunnollista hoitoa, jotta dermatologisilta komplikaatioilta vältyttäisiin. Terve avanteen ympärysiho on tärkeä, jotta sidos kiinnittyy hyvin. Sidoksen hyvä kiinnittyminen on tärkeää myös ohivuotojen ennaltaehkäisyssä, mikä voi puolestaan lisätä ihoärsytystä ja johtaa ikävään kierteeseen.

Ennaltaehkäisy on ympärysihon ongelmien hoidossa tärkeintä. Riskitekijöiden tunnistaminen auttaa hoidon optimoinnissa. Arviointi on myös ratkaisevaa—visuaalinen sekä holistinen potilaan historian huomioonottava tarkkailu ovat kummatkin hyvin tärkeitä.

 

Avannetta ympäröivän ihon ongelmat

Ihotulehdus

Kuvaus: Ihotulehdus saattaa johtua sidoksen aiheuttamasta yliherkkyysreaktiosta tai eritteen pääsystä iholle.

Oireet: Punoitus/kutina, turvonnut iho, arkuus, kuumuuden tunne, kipu, effuusio.

Hoito: Vältä allergisen reaktion aikaansaavia aineita ja harkitse liima-aineen poistoon tarkoitetun tuotteen käyttöä. Älä käytä tuotteita/kemikaaleja elleivät ne ole erityissyistä määrätty potilaan käyttöön. Harkitse suojaavien tuotteiden käyttöä, kuten Askina® Barrier Film- suihkeen käyttöä.

Painehaava

Kuvaus: Paineesta johtuva vaurio johtuu yleensä tiukasta tai liiaallisesta vyön kireydestä tai muusta alueelle kohdistuvasta painetta lisäävästä asiasta.

Oireet: Eryteema, joka ei lähde 1-2 minuutin sisällä sidoksen poiston jälkeen.

Hoito: Arvioi iho mahdollisen paine/ihovaurion kartoittamiseksi. Lopeta vyön käyttö tai löysää sitä käytössä. Jos paineesta johtuvaa vauriota on havaittavissa, harkitse ohuen hydrokolloidisiteen käyttöönottoa.

Follikuliitti

Kuvaus: Follikuliitti on usein stafylokokin aiheuttama tai ihokarvanpoiston jälkeinen komplikaatio.

Oireet: Vaurio johtuu usein karvatupesta ja saattaa ilmetä märkärakkuloina ja ihon punoituksena. Yleensä pinnallinen.

Hoito: Suositellaan hellävaraista ihokarvojen poistoa enintään kerran viikossa. Harkitse antibakteerista saippuaa/tuotteita. Harkitse suojatuotteiden käyttöä, kuten Askina® Barrier Film- suihketta ja/tai Superfiller- pastaa.

Hypertrofiset ja papillaariset muutokset

Kuvaus: Hypertrofiset/papillaariset muutokset johtuvat usein ihon jatkuvasta altistumisesta virtsaeritteelle.

Oireet: Kun iho altistuu virtsalle, muodostuu ihon pinnalla usein kiteistä sakkaa - tämä voi johtaa syylän kaltaisteen liikakasvuun ja myöhemmin tulehdukselliseen reaktioon.

Hoito: Harkitse tiivisterenkaiden käyttöä. Virtsaa voi mahdollisesti happamoittaa nauttimalla karpalomehua tai C- vitamiinia. Harkitse suojatuotteiden käyttöä, kuten Askina® Barrier Film- suihketta ja/tai Superfiller-pastaa.

Hiivatulehdus

Kuvaus: Hiivatulehdus voi johtua ohivuodoista, ihon liikahikoilusta, antibiooteista tai rikkoutuneesta ihosta.

Oireet: Esiintyy aluksi näppylän muodossa. Myöhemmin kasvaa eryteemaiseksi yhtyväksi plakiksi, jossa on satelliittimaisia vaurioita. Kutinaa ja polttelun tunnetta saattaa ilmetä.

Hoito: Käytä hiivatulehdukseen hoitoon tarkoitettua puuteria, kunnes iho paranee. Tehokkaiden kuivaustekniikoiden käyttäminen ja kostean ihoympäristön välttäminen on tärkeää. Harkitse tiivisterenkaiden käyttöä ja/tai suojatuotteiden, kuten Askina® Barrier Film-suihkeen ja/tai Superfiller- pastan käyttöä.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki