Hopeasidokset ja antimikrobinen vaikutus

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Edistynyttä haavanhoitoa hopeasidoksilla 

Hopeasidokset ovat haavanhoitotuotteita, joilla hallitaan mikrobikuormaa akuuteissa ja kroonisissa haavoissa. Hopeaa käytetään erilaisissa muodoissa haavasidoksissa. 

 

Hopeasidosten suositeltu käyttö

Hopeasidoksia suositellaan haavoille, jotka ovat infektoituneita tai joilla on riski paikalliseen infektioon. Haavainfektion etenemiskaaviosta voidaan havaita mikrobien vaikutukset haavaan eri vaiheissa sekä hopesidosten vaikutukset paikalliseen, leviävään tai systeemiseen infektioon.(2)

Huomaa: hopeasidosten käyttö tulisi yhdistää myös muihin haavanhoidon tavoitteisiin ja toimenpiteisiin, kuten holistiseen arviointiin, perussairauksien asianmukaiseen hoitoon sekä soveltuvaan haavapohjan valmisteluun.(5)

Kahden viikon haaste

Antimikrobisille sidoksille suositellaan käyttöajaksi kahta viikkoa, jonka jälkeen toteutetaan laajamittainen arvio haavan tilasta. Arvioiden perusteella tehdään haavanhoidon jatkosuunnitelmat.(5)

Näitä kahta viikkoa voidaan hyödyntää hopeasidosten tehokkuuden todentamiseksi.(4)

Jos kahden viikon jälkeen:

 • haava on parantunut, mutta infektion merkkejä on edelleen havaittavissa, saattaa olla perusteltua jatkaa hopeasidoksen käyttöä seuraavan arviointiajankohtaan 
 • haava on parantunut ja infektion merkit ovat hävinneet, hopeasidosten käyttö tulisi lopettaa 
 • haava ei ole osoittanut parantumisen merkkejä, tulisi hopeasidosten käyttö lopettaa ja miettiä muita antimikrobisidoksia vaihtoehtona.(4)

 

Sidoksen valinta perustuen potilaan ja haavan tarpeisiin 

Askina® Calgitrol® -sidoksia sekä useita muita hopeasidoksia on usein saatavilla eri muodoissa. Sidoksen valinta riippuu saatavuudesta, haavan tilasta sekä potilaan tarpeista. Vaikuttavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi eritteen määrä, haavan syvyys, hajun säätely, sidoksen poiston helppous sekä turvallisuus.(4) 

Askina® Calgitrol®: yksi teknologia, kolme tuotetta

Askina® Calgitrol® -tuotesarjassa on kolme erilaista tuotetta:

 • Askina® Calgitrol® Ag, sisältää imukykyisen vaahtosidoskerroksen sekä hopea-alginaattikerroksen 
 • Askina® Calgitrol® THIN, sisältää ohuen kerroksen hopea-alginaattia 
 • Askina® Calgitrol® Pasta, sisältää amorfista hopea-alginaattia pastan muodossa 

Kaikki kolme sidosta ovat helppokäyttöisiä ja ne ylläpitävät kosteaa haavaympäristöä mahdollistaen hyvät olosuhteet haavan luonnolliselle paranemiselle. Jokaiselle Askina® Calgitrol® -sidokselle löytyy haavatyyppi, johon se sopii erityisesti. 

Askina® Calgitrol® -videot

 • Tällä videolla pääset tarkemmin tutustumaan hopeaionien antimikrobiseen vaikutukseen ja siihen, miten Askina® Calgitrol® toimii.

 • Miten käyttää Askina® Calgitrol® -tuotteita?

Askina® Calgitrol® Pasta – helposti muotoutuva, soveltuu myös muualle kuin fisteleihin ja onkaloihin käytettäväksi 

Haavapohjan ja hopea-alginaatin kontakti 

Askina® Calgitrol® Pasta on amorfiininen ionista hopeaa sisältävä alginaattipasta. Se muotoutuu haavoihin erinomaisesti, jolloin se pääsee haavapohjan kanssa optimaaliseen kontaktiin. 

Askina® Calgitrol® Pasta soveltuu erilaisten haavojen hoitoon 

Erinomainen kyky muotoutua voi ennaltaehkäistä bakteeripesäkkeiden syntymistä. Pienessä, 15 g:n tuubissa on pitkä kanyyli, joka mahdollistaa pastan levityksen fisteleihin ja onkaloihin.(8)

Askina® Calgitrol® Pastaa voidaan käyttää myös muihin haavoihin, kuten katteisten tai vaikeasti sidottavien haavojen hoitoon. Se soveltuu hyvin myös tasaisiin ja kohtalaisesti erittävien haavojen hoitoon. 

Askina® Calgitrol® Pastaa tulee lisätä haavaan jokaisen sidosvaihdon yhteydessä (päivittäin tai kolmen päivän välein, riippuen haavan tilasta) tai jos haavaeritettä pääsee peittosidoksen läpi.(11) Askina® Calgitrol® Pasta voidaan huuhdella 0,9 %:lla keittosuolaliuoksella tai Prontosan® haavahuuhteella. Tuubia on ravistettava ennen käyttöä. 

Indikaatiot

Askina® Calgitrol® Pasta soveltuu pinnallisiin tai syviin haavoihin, infektoituneille haavoille, I-IV asteen painehaavoille, laskimo- ja valtimohaavoille, neuropaattisille haavoille sekä toisen asteen palovammoille ja ihonottokohtiin.(11)

Askina® Calgitrol® Ag – tasaisille, pinnallisille ja runsaasti erittäville haavoille 

Kuinka käyttää Askina® Calgitrol® Ag -sidosta

 • Valitse sopiva sidoskoko, joka peittää täydellisesti haavapinnan ja josta jää 2-3 cm ylimääräistä reunoille. Askina® Calgitrol® Ag voidaan tarvittaessa myös leikata sopivan kokoiseksi. 
 • Asettele sidos haavaa vasten hopeaa sisältävä puoli (tumma puoli) edellä. Jos haava on todella iso, voidaan useita sidoksia asetella myös limittäin koko haavan peittävyyden takaamiseksi. 
 • Jotta Askina® Calgitrol® Ag -sidos pysyy paikoillaan, peitä se sopivalla kiinnitykseen soveltuvalla sidoksella tai käytä kiinnitysteippiä tai -sidettä. (11) 

Vähemmän sidosten vaihtoja

Askina® Calgitrol® Ag voi olla paikoillaan useita päiviä, jopa seitsemän päivää. Se tulee kuitenkin vaihtaa aina haavan kliinisen tilan mukaan tai silloin, kun sidokseen on erittynyt riittävä määrä eritettä. 

Indikaatiot

Askina® Calgitrol® Ag soveltuu pinnallisiin tai syviin haavoihin, asteen I -IV painehaavoihin, laskimoperäisiin haavoihin, toisen asteen palovammoihin sekä ihonottokohtien hoitoon.

Askina® Calgitrol® THIN – soveltuu myös katteisille haavoille käytettäväksi 

Erinomainen mukautuvuus

Askina® Calgitrol® THIN sisältää ohuen kerroksen hopea-alginaattia. 

Ollessaan kontaktissa eritteen kanssa, ionista hopeaa sisältävä alginaatti geeliytyy.

Askina® Calgitrol® THIN soveltuu hyvin pinnallisille haavoille mutta myös hyvin katteisille haavoille.(11) Lisäksi sidoksen ohut muoto mahdollistaa erinomaisen muotoutumisen, joten se sopii hyvin epäsäännöllisen muotoisille haavoille tai haasteellisissa paikoissa sijaitsevien haavojen hoitoon.(8)

Pinnalliset haavat

 • Valitse sopivan kokoinen Askina® Calgitrol® THIN -sidos, joka peittää koko haava-alueen jättäen reunoille 2-3 cm ylimääräistä varaa. 
 • Askina® Calgitrol® THIN voidaan myös leikata sopivan kokoiseksi. Leikkaus tulee tehdä ennen suojakalvojen poistoa.
 • Jos haava on todella iso, voidaan useita sidoksia asetella myös limittäin koko haavan peittävyyden takaamiseksi.
 • Askina® Calgitrol® THIN ei ime haavaeritettä, joten se tarvitsee lisäksi peittosidoksen. Sidoksen valinta riippuu eritteen määrästä. 

Syvät katteiset haavat

Asettele Askina® Calgitrol® THIN syvien haavojen sisään ja peitä haava sopivalla sidoksella kiinnittäen huomiota eritteen määrään.

Vähemmän sidosten vaihtoja

Askina® Calgitrol® THIN voi olla haavassa useita päiviä aina riippuen haavan tilasta tai peittosidoksen vaihtotarpeesta. 

Indikaatiot

Askina® Calgitrol® THIN soveltuu pinnallisiin tai syviin haavoihin, I-IV asteen painehaavoille, laskimoperäisiin haavoihin, 2. asteen palovammoihin ja ihonottokohtiin. 

 

Lähteet:

1) Cutting K, White R, Edmonds M. The safety and efficacy of dressing with silver - addressing clinical concerns. Int Wound J 2007; 4(2): 177-84.

2) International Wound Infection Institute (IWII) Wound infection in clinical practice. Wounds International 2016

3) Figure adapted from Molecular Expressions Web site. Michael Davidson and the Florida State University Research Foundation. https://micro.magnet.fsu.edu/ Accessed January 2012. / Feng QL, Wu J, Chen GQ, Cui FZ, Kim TN, Kim JO. A mechanistic study of the antibacterial effect of silver ions on Escherichia coli and Staphylococcus aureus. J Biomed Mater Res. 2000;52(4):662-668.

4) International consensus. Appropriate use of silver dressings in wounds. An expert working group consensus. London: Wounds International, 2012. Available to download from: www.woundsinternational.com

5) Sibbald RG, Goodman L, Krasner DL, et al. Special considerations in Wound Bed Preparation 2011: An Update. Adv Skin Wound Care 2011; 415-36.

6) Best Practice Statement: The use of topical antiseptic/antimicrobial agents in wound management. 2nd edition. Wounds UK, London: 2011.

7) Review on Antimicrobial Resistance. Antimicrobial Resistance: Tackling a Crisis for the Health and Wealth of Nations. Review on AMR, Wellcome Trust, HM Government, 2014. Available at: http://bit.ly/1VOck4o (accessed 31.03.2017)

8) Opasanon S, Magnette A, Meuleneire F, Harding K. Askina® Calgitrol® Made Easy. Wounds International 2012; 3(1). Available from http://www.woundsinternational.com2012

9) Wounds International. Using Askina® Calgitrol® Paste for the treatment of diabetic foot infection: case studies. London: Wounds International 2013. Available from www.woundsinternational.com

10) Bowler P et al (2010) Dressing conformability and silver containing wound dressings. Wounds UK 6(2): 14–20

11) Instruction for use: Askina@ Calgitrol@ Ag, Askina@ Calgitrol@ THIN, Askina@ Calgitrol@ Paste

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki