säärihaavat Hoito ja ennaltaehkäisy

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Laskimo- ja valtimohaavat

Yleisin säärihaavan kohta sijaitsee nilkan yläpuolella. Säärihaavat ovat yleisiä ja ne koskettavat jopa 1/1000 asukasta Euroopan sisällä. Näistä yhä useampi on ikääntyvä henkilö: jopa 20/1000 altistuu jalkahaavoille täytettyään 80-vuotta.  

Suurin osa säärihaavoista, noin 80 % johtuu laskimoperäisistä sairauksista, noin 20 % johtuu valtimoperäisistä sairauksista. Jos haavaa ei hoideta oikein, se saattaa kroonistua, jolloin paranemisprosessi vie pidemmän aikaa (jopa kuusi kuukautta).

Mikä on laskimohaava?

Laskimohaavat syntyvät usein tukoksesta alaraajan syvässä laskimossa. Laskimohaavat saattavat olla kivuttomia, mutta osa saattaa olla hyvinkin kivuliaita. Ne voivat myös infektoitua. Usein haavan ympärillä esiintyy myös dermatiittia.

Hyvin toimivat laskimoiden läpät ovat tärkeitä:

 • Veren virtauksen takaamiseksi
 • Yhdensuuntaisen virtauksen varmistamiseksi
 • Matalan verenpaineen varmistamiseksi


Kun läpät vaurioituvat:

 • Veri kerääntyy alaraajoihin
 • Verenpaine nousee


Tämä tarkoittaa, että verisuonet eivät toimi riittävän tehokkaasti, jonka vuoksi kohonnut laskimoiden paine aiheuttaa turvotusta alaraajaan. Turvotus edesauttaa ihon rakenteen vaurioitumista ja mahdollista haavautumista. 

Riskitekijät:

Laskimohaavojen riskiryhmässä ovat henkilöt, joilla on ollut aikaisemminkin jalkahaava. Muita riskitekijöitä ovat:

 • Suonikohjut
 • Aikaisempi syvä laskimotukos samassa jalassa
 • Aikaisempi murtuma, trauma tai leikkaus
 • Perintötekijät laskimoperäisille sairauksille
 • Laskimoiden vaajatoiminnan oireet: jalkakipu, raskaat jalat, särky, kutina, turvotus, ihon rikkoutuminen, pigmentaatio ja ekseema

Ennaltaehkäisy:

Laskimohaavojen riskiryhmässä olevat voivat minimoida riskejä käyttämällä kompressiosukkia, tiputtamalla painoa ja huolehtimalla ihon hoidosta.

Kompressiosukat:

Jos potilaalle on kehittymässä laskimohaava tai sellainen on ollut aikaisemmin, on hyvin todennäköistä, että lääkäri määrää kompressiosukat käytettäväksi. Sukat puristavat tasaisesti sääriä, mikä parantaa verenkiertoa. Ne ovat useimmiten tiukat nilkkojen kohtaa ja löystyvät ylöspäin mentäessä, jolloin varmistetaan veren virtaaminen kohti sydäntä. Täyden hyödyn saamiseksi sukkia on pidettävä aina, kun ei olla makuuasennossa. 

Painonpudotus:

Jos olet ylipainoinen, niin painonpudotus voi auttaa ennaltaehkäisemään laskimohaavojen syntymistä. Ylimääräinen paino lisää painetta jalkojen suonissa, mikä voi vahingoittaa ihoasi. Laskimohaavat ovat huomattavasti yleisimpiä ylipainoisilla. Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen kohtalaisesti rasittava liikunta auttavat painonhallinnassa. Kävely on erinomainen hyötyliikunnan lähde. Lisäksi olisi hyvä huomioida, että liiallista istumista tulisi välttää.   

Taustalla olevien ongelmien hoitaminen:

Laskimoperäiset sairaudet ilmenevät suonikohjuina, joka on yksi laskimoperäisten haavojen pääasiallisista syistä. Niitä voidaan hoitaa erilaisilla menetelmillä, jotka kaikki on suunniteltu vaurioituneiden suonien poistamiseksi. Asiantuntija neuvoo menetelmän valinnassa: suonikohjut voidaan hoitaa laserilla, injektoimalla aineita, jotka sulkevat vaurioituneet suonet, tai käyttämällä menettelyä, jossa katetri (ohut, joustava putki) työnnetään vaurioituneisiin suoniin ja korkeataajuuksisia radioaaltoja tai lasereita käytetään niiden sulkemiseen. Vaihtoehtoisesti saatat tarvita leikkauksen jalkasuonien vaurioiden korjaamiseksi tai vaurioituneiden suonien poistamiseksi kokonaan.

Mikä on valtimohaava?

Valtimohaavat johtuvat puutteellisesta veren virtauksesta alaraajoihin. Usein syynä veren virtauksen heikentymiselle on ateroskleroosi ja ateroskleroottisen plakin muodostuminen, jotka johtavat suonen tukkeutumiseen. Valtimoiden vajaatoimintaan liitetyt ääreisverenkierron häiriöt voivat johtaa raajan iskemiaan. Jos tämä tila on pitkittynyt, niin jalan ihosta tulee ohut, ihonalainen kudos ja lihakset surkastuvat, kynnet paksuuntuvat, jalasta tulee kalpea ja kylmä, pulssia on vaikea tunnustella ja kipu lisääntyy liikunnassa tai nostettaessa jalkaa ylöspäin.

Valtimohaavan hoito vaatii monitieteisen lähestymistavan. On tärkeää varmistaa veren kunnollinen virtaus, joka yleensä vaatii kirurgisia toimenpiteitä. Potilasta on kannustettava terveellisiin elämäntapoihin, jotka tukevat kudosten perfuusiota.  

Riskitekijät:

 • Sydäntaudit
 • Aiempi halvaus tai iskeeminen kohtaus
 • Diabetes
 • Perifeerinen valtimotauti, joka aiheuttaa ajoittaista katkokävelyä
 • Ylipaino ja liikkumattomuus

Ennaltaehkäisy:

Riskiryhmässä olevia auttavat terveellisten elämäntapojen omaksuminen, joka parantaa ääreisverenkiertoa ja ehkäisee valtimohaavoja.

Lopeta tupakointi:

Tupakointi vähentää kudosten perfuusiota ja on yksi merkittävä tekijä valtimohaavojen synnyssä. Jos olet riskiryhmässä tai sinulla on jo valtimoperäinen haava, on ensimmäinen askel tupakoinnin lopettaminen.

Terveellinen ruokavalio ja painonpudotus:

On tärkeää vähentää kovien rasvojen saantia ja tarkkailla kolesterolitasoja. Säännöllinen liikkuminen parantaa verenkiertoa jaloissa. Jos liikunnan aikana tunnet kipua jaloissa, on se normaalia. Jos kipu on puolestaan todella voimakasta, voi se olla merkki ateroskleroosin merkittävästi ahtauttamista verisuonista. Tällöin on aina syytä käydä lääkärin vastaanotolla.

Pidä hyvää huolta jaloistasi:
 • Käytä kenkiä, jotka ovat sopivat eivätkä liian pienet.
 • Pidä jalkasi lämpiminä.
 • Tarkista jalkasi ja sääresi päivittäin mahdollisten värimuutosten tai haavaumien havaitsemiseksi.  
 • Kosteuta ihoasi hyvin välttääksesi ihorikkoja, joista voi kehittyä haavoja.

 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki