Avanteen ympärysihon ongelmat

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Avanteen ympärysihon ongelmat

Leikkausta seuraavien muutaman kuukauden ajan on hyvin tärkeää pitää huolta vatsanseudun haavasta (jos sinulla on sellainen). Se on tärkeä osa paranemisprosessia.

Älä rasita itseäsi! Anna itsellesi aikaa ennen kuin aloitat fyysiset aktiviteetit, kuten imuroinnin, painavien esineiden nostelun tai huonekalujen siirtelyn.

 

Avanteen ympärysihon komplikaatioiden hoito

Toisin kuin haavoissa, joissa tavoite on aina haavan täydellinen parantuminen ja lopulta sulkeutuminen, ovat avanteet suunniteltu pysymään auki, jotta eritteet pääsevät poistumaan. Tämän vuoksi ihoärsytykset ja muut komplikaatiot iholla ovat yleisiä ja tarvitsevat aina erityistä hoitoa (1). Tämän vuoksi ympärysiho tarvitsee huolellista ja tunnollista hoitoa, jotta dermatologisilta komplikaatioilta vältyttäisiin. Terve avanteen ympärysiho on tärkeä, jotta sidos kiinnittyy hyvin. Sidoksen hyvä kiinnittyminen on tärkeää myös ohivuotojen ennaltaehkäisyssä, mikä voi puolestaan lisätä ihoärsytystä ja johtaa ikävään kierteeseen (2).

Ennaltaehkäisy on ympärysihon ongelmien hoidossa tärkeintä.

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus voi johtua ohivuodoista, ihon liikahikoilusta, antibiooteista tai rikkoutuneesta ihosta. Se esiintyy aluksi näppylän muodossa ja myöhemmin saattaa kasvaa eryteemaiseksi yhtyväksi plakiksi, jossa on satelliittimaisia vaurioita. Kutinaa ja polttelun tunnetta saattaa ilmetä. Käytä hiivatulehdukseen hoitoon tarkoitettua puuteria, kunnes iho paranee. Tehokkaiden kuivaustekniikoiden käyttäminen ja kostean ihoympäristön välttäminen on tärkeää. Harkitse tiivisterenkaiden käyttöä ja/tai suojatuotteiden, kuten Askina® Barrier Film-suihkeen ja/tai Superfiller- pastan käyttöä. 

Jos epäilet, että sinulla on hiivatulehdus, ota yhteyttä terveydenhoidon ammattilaiseen.

Ihonhoitovinkkejä

  • Käytä puhdistukseen ihon pH:ta tukevia tuotteita (tai pelkästään vettä) (1). Älä käyttä ihoa pehmentäviä tai öljypohjaisia tuotteita tai sellaisia, jotka kuivattavat ihoa. Vältä kemikaaleja, jotka saattavat ärsyttää ihoa (2).
  • Kuivan ihon ylläpitäminen on hyvin tärkeää hiivatulehduksen ennaltaehkäisyssä. Kuiva iho mahdollistaa myös sidoksen paremman kiinnittymisen. Jos sidos kastuu, kuivaa se ja iho varoen (1).
  • Puhdista iho ja poista sidos hellävaroen. Jos ihosi on erityisen herkkä, harkitse tiivisterenkaiden käyttöä (1).

 

Lähteet:

1. Herlufsen P et al (2006) Study of peristomal skin disorders in patients with permanent stomas. British Journal of Nursing 15(16):854-62

2. Rolstad BS, Erwin-Toth P (2004) Peristomal skin complications: prevention and management. Ostomy Wound Management 50(9):68-77

 

 

 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki