Usein kysytyt kysymykset

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Avanteeseen liittyvät kysymykset

Avanteeseen ja sen hoitoon liittyy usein paljon kysymyksiä. Alta löydät hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua ymmärtämään avanteen hoitoa tarkemmin.  

Avanteenhoito osana arkielämää

Voit! Aluksi tarvitset opastusta, mutta jos vaihdat avannesidoksen itse, voit säilyttää omatoimisuutesi avanneleikkauksen jälkeenkin. Omatoimisena selviydyt myös pienistä ohivuodoista. Tiedät, mitä tehdä (puhdistaa alue vedellä ja saippualla) pyytämättä apua. 

Tarvitset vain viisi minuuttia tarvikkeiden valmisteluun ja sidoksen vaihtamiseen.
Ota tavaksi ottaa mukaan muutamia pesutarvikkeita ja varasidos. Alkuvaiheessa vaihtovaatteita on myös hyvä ottaa mukaan vahingon varalta. Avanne ei ole haava, se on limakalvoa, jonka päivittäiseen hoitoon kuuluu pelkkä puhdistus vedellä ja saippualla. Jotta voisit olla kotona mahdollisimman itsenäinen, on suositeltavaa vaihtaa pussi itse.

Varaa pesuhuoneeseen:
1. Laadukkaat kirurgiset sakset, mieluiten pyöristetyillä kärjillä.
2. Karvanajohöylä. Ei tarpeen jos avanteen ympärillä ei kasva ihokarvoja.
3. Kynä avanteen koon piirtämiseen uuden sidoksen ihonsuojaan tai pohjalevyn reunukseen.
4. Pieni peili, jonka avulla voit tarkistaa sidoksen asennon avanteen alapuolella.
5. Nippu jätepusseja.
6. Puhdistuspyyhkeitä.
7. Jos käytät yksiosaista sidosta: uusi sidos.
8. Jos käytät kaksiosaista sidosta: uusi pussi ja/tai uusi pohjalevy.
9. Kaikki pastat ja voiteet (jos käytössä).
10. Pyykkipoika, jonka avulla vaatteet pysyvät ylhäällä sidoksen vaihdon ajan.

Ohivuodot ovat hyvin ongelmallisia ja niiden takana voi olla useita syitä. Sen takia sinun täytyy ottaa pikaisesti yhteyttä avannehoitajaasi, jotta hän voi auttaa ongelman selvittämisessä. Avanteestasi riippuen erite saattaa olla hyvinkin erilaista, joten myös ohivuoto-ongelmat vaihtelevat.

Voit myös itse selvittää ongelmaa kiinnittämällä huomiota seuraaviin seikkoihin:

  • Onko sidoksesi oikein aseteltu?
  • Soveltuuko sidoksesi avanteesi kokoon ja muotoon?
  • Kuivaatko ihon kunnolla ennen sidoksen laittoa?
  • Onko virtsaa mahdollisesti päässyt ihon ja sidoksen väliin?
  • Ovatko sidokset vahingoittuneet epäasiallisesta säilytyksestä?
  • Kiinnitä huomiota säilytyslämpötilaan (tuotteiden täytyy olla ostolaatikoissaan huoneenlämmössä, mieluiten 18 °C ja ei kostea tila)
  • Onko sidos ollut paikoillaan liian kauan?
  • Jos olet virtsa-avanneleikattu: onko virtsassasi liian emäksistä tai hapanta (tarkista pH) ja voiko se vaikuttaa sidoksesi kestävyyteen?  
  • Onko avanteesi poimussa tai onko ihonpinta epätasaista?

Ohivuodon syyn löytyminen auttaa sinua ja avannehoitajaasi löytämään ratkaisun tilanteeseen. Jos ohivuodot eivät lopu, älä epäröi kääntyä avannehoitajasi puoleen, joka voi tarpeen tullen vaihtaa sidostasi tai muita lisätarvikkeita. 

Jos avannetta hoidetaan päivittäin, iho ei ärsyynny yhtä helposti. Muista, että avannepussin tarraosa myös suojaa ihoa, eli sen tarkoitus on sekä kiinnittyä ihoon että suojata sitä.
Ihon ärsyyntymistä voidaan ennaltaehkäistä tietyin keinoin:

  • Puhdista iho kädenlämpöisellä vedellä.
  • Älä käytä desinfiointiaineita tai alkoholia.
  • Tarkista, ilmaantuuko avanteen ympärysalueelle ihottumaa.
  • Voit myös käyttää ihoa suojaavia tuotteita, kuten B. Braunin Askina® Barrier Film- ihonsuojavoidetta.
  • Jos ulosteesi on kutinaa aiheuttavaa ja löysää, täytä aukko, josta suojaamaton iho näkyy, suojaavalla pastalla, kuten B. Braunin Superfiller -tiivistepastalla.
  • Voit myös käyttää suojarenkaita, joiden avulla suojaus on helppoa mutta tehokasta.

Ennen sairaalasta poistumista avannehoitajat antavat sinulle avannetuotteita vähintään viikon tarpeiksi. He neuvovat sinulle, kuinka saat lisää tarvikkeita kotoa käsin, sillä toimintatavat vaihtelevat alueittain.

Huomaa: 

Jos sinulla on ongelmia avannetuotteiden kanssa ja/tai haluat kokeilla toista tuotetta, ole ensin yhteydessä omaan avannehoitajaasi. Avannehoitajat neuvovat ja kertovat valikoimassa olevista tuotteista ja tämän jälkeen valmistajat voivat antaa sinulle kokeiluun yhdessä hoitajan kanssa valittuja tuotteita. Näin varmistamme, että avanteenhoidon tukena on aina terveydenhuollon ammattilainen ja saat varmasti sinulle oikeat tuotteet.

Nykyiset sidokset eivät ole biohajoavia, ja siksi niitä ei voi laittaa WC-pönttöön tai heittää luontoon. Käytetyt sidokset voidaan laittaa ilmatiiviisti pussiin, joka voidaan heittää kotitalousjätteen sekaan. Tyhjennettävät sidokset on hyvä tyhjentää ennen hävittämistä.


Tietenkin! Voi muokata sidosta miten vain haluat käyttämällä eri materiaaleja. Videoita ja opasohjelmia löytää internetistä hakusanoilla "fashionable ostomy" (muodikas avanne) tai "homemade ostomy pouch" (itse tehty avannepussi). Ole varovainen ilmatiiviiden materiaalien kanssa. Varmista aina, että ilma pystyy tyhjentymään suodattimen kautta.

Kotiutuminen ja arki

Palattuasi kotiin saatat aluksi olla väsynyt. Sinun onkin hyvä ottaa päiväunet iltapäiväisin. Älä ole liikkeellä koko päivää, koska voit väsyä niin paljon, ettet saa yöllä unta. Aloita liikunta vähitellen. Mene esimerkiksi päivittäin kävelylenkille tai uimaan. 
Jos et harrasta liikuntaa, mutta haluaisit aloittaa kotityöt, aloita kevyemmistä kotitöistä ja pidä taukoja usein. 

Leikkauksen syistä riippuen tunteesi saattavat vaihdella laidasta laitaan. Saatat esimerkiksi olla itkuinen ilman selvää syytä ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen. Jotta selviäisit uudesta tilanteesta, on tärkeää puhua luotettavaksi kokemallesi henkilölle. Jos et heti löydä sopivaa henkilöä, älä anna periksi. Auttavia ihmisiä on paljon. Muista, että olet avun arvoinen! Älä epäröi ottaa yhteyttä muihin avanneleikattuihin, esim. keskustelufoorumeiden ja yhdistysten kautta.

Avanteen takia kehosi toimii eri tavalla ja näyttää erilaiselta, ja ajoittain koet tilanteesta selviämisen vaikeaksi. Avanne saattaa herättää sinussa vihan tunteita ja saatat ajatella, ettet koskaan enää voi elää normaalia elämää. Ensimmäisinä viikkoina saatat ajatella vain avannettasi ja miettiä, joudutko elämään koko loppuelämäsi avanteen kanssa. Kun aikaa kuluu, huomaat luultavasti kuitenkin olevasi koko ajan vähemmän tietoinen avannesidoksestasi. On normaalia tuntea vastenmielisyyttä avanteesta tulevia eritteitä kohtaan. Harva on tottunut käsittelemään oman ruumiinsa tuotoksia, ja siihen saattaa mennä aikaa. Keskustele avannehoitajan tai toisen avanneleikatun kanssa tuntemuksistasi. He saattavat ymmärtää, miltä sinusta tuntuu, ja heillä saattaa olla hyviä neuvoja ongelmiesi ratkomiseen.

Jos sinulla on elämänkumppani, hän saattaa myös olla poissa tolaltaan teille molemmille tapahtuvista asioista. Kumppanisi voi myös olla enemmän tolaltaan kuin sinä ja kaivata tukea. Avannehoitaja voi järjestää hänelle keskusteluapua jo ollessasi sairaalassa tai kotiutumisesi jälkeen.

Jos sinulla on ollut mielenterveysongelmia aiemmin, saatat kokea tilanteen erittäin vaikeaksi. Älä yritä selviytyä tilanteesta yksin, vaan puhu lääkärin tai avannehoitajan kanssa.

Avannesidos on täysin vedenpitävä, joten voit käydä suihkussa ja kylvyssä. Muista, että veden lämpö saattaa vaikuttaa ihonsuojan (yksiosainen sidos) tai pohjalevyyn (kaksiosainen sidos) kiinnitykseen. 
Jos päätät peseytyä sidoksen kanssa, muista sulkea suodatin, ettei se lakkaa toimimasta. Jos päätät peseytyä ilman sidosta, ota huomioon, että ulostetta voi tulla ulos avanteesta hallitsemattomasti.
Kaikissa tapauksissa vältä iholle rasvaisen kalvon jättäviä tuotteita, kuten suihkugeelejä ja vaahtokylpytuotteita. Ihon rasvaisuus estää sidoksen kiinnittymisen kunnolla, mikä saattaa aiheuttaa ihon ärtymistä. 
Valitse pH-neutraali ja mieluiten hajustamaton ja väriaineeton pesuaine.

Voit. Leikkauksen jälkeen olosi saattaa kuitenkin olla mukavampi löysissä vaatteissa, koska vatsa on turvonnut ja kipeä. Turvotus ja kipu helpottavat muutamassa kuukaudessa, minkä jälkeen voit alkaa käyttää haluamiasi vaatteita. Sidos ei näy vaatteiden alta. Saatat ensimmäistä kertaa julkisille paikoille mennessäsi olla hyvin tietoinen sidoksestasi, mutta se on täysin normaalia. Tunne häviää ajan kuluessa, kun palaat normaaliin elämääsi. Sinulle voidaan valmistaa tukiliivi mittatilaustyönä. Sen avulla sinun pitäisi pystyä käyttämään tiukkoja vaatteita ja uimapukua. Kysy avannehoitajalta neuvoa parhaan minipussin valinnassa.

Älä epäröi puhua avannehoitajan kanssa ennen leikkausta vaatemieltymyksistäsi tai esittää hänelle vaatetukseen liittyviä kysymyksiä (ks. leikkausta edeltävä konsultaatio). Jos avanteesi tehtiin hätäleikkauksena tai avanteen paikkaa ei ollut merkitty ennen leikkausta, vyötärön paikkaa saatetaan joutua säätämään. Kysy tässäkin tapauksessa neuvoa avannehoitajalta.

 

Avanne ei estä matkustamista, mutta matkan huolettoman sujumisen vuoksi sinun on hyvä valmistella matkaa etukäteen. Kun päätät lähteä matkalle ensimmäisen kerran leikkauksen jälkeen, ylimääräinen varovaisuus ei ole pahasta. Aloita ensin viikonloppumatkalla tuttuun paikkaan, missä tiedät voivasi rentoutua.

Muutamien ohjeiden noudattaminen auttaa nauttimaan lomasta kevein mielin:

  • Tarkista, että matkavakuutuksesi korvaa olemassa olevat sairaudet.
  • Varmista, että matkakohteessa on tarvittavat pesutilat. 
  • Suunnittele sidoksen tyhjennys ja vaihto etukäteen.
  • Pidemmille lomille lähtiessäsi lähetä avannetarvikkeita matkakohteeseen etukäteen tai pyydä, että niitä toimitetaan sinulle lomalla ollessasi. 
  • Pakkaa avannetarvikkeita sekä käsimatkatavaroihin että ruumaan meneviin tavaroihin matkatavaroiden hukkumisen varalta. 
  • Vältä alkoholia ja virvoitusjuomia lentokoneessa ja juo paljon vettä. 

Ota mukaan pieni laukku, jossa on:

  • Sakset
  • Sidos (joka on leikattu senhetkiseen avanteeseesi sopivaksi)
  • Roskapussi ja muutama puhdistuspyyhe
  • Pyykkipoika vaatteiden kiinnipitämiseen avannesidoksen vaihtamisen ajaksi
  • Pieni pakkaus kosteuspyyhkeitä (jos saatavilla ei ole vesipistettä)
  • Toinen puhdistuspyyhe (ensimmäisen likaantumisen varalta)

 

Lisävinkkejä paksusuoli- ja ohutsuoliavanneleikatuille:

  • Ota muutama ylimääräinen tyhjennettävä sidos, jos sinulla sattuu olemaan ripuli.
  • Uimista ja kylpemistä varten on saatavilla minisidoksia. Useimmilla sidoksilla on kokovalikoimissaan minikoko. Kysy avannehoitajaltasi lisätietoja.
  • Suolikaasujen syntymisen estämiseksi syö jogurttia useampana päivänä ennen lentoa ja vältä hiivaa sisältäviä ruokia.
  • Jos paikallinen vesi ei ole juomakelpoista, vältä salaattien syömistä, äläkä ota juomiin jääpaloja.

 

Lisävinkkejä virtsa-avanneleikatuille:

Pitkille matkoille ja lisämukavuudeksi pakkaa mukaan reisipussi.

Avanne ei estä töihin paluuta (ellei lääkäri tai avannehoitaja esitä siihen syytä). Mieti kuitenkin käytännön asioita ennen töihin paluuta. Mieti esimerkiksi, kuinka vaihdat tai tyhjennät sidoksen työpaikan vessassa. Mieti vaihtamiseen tai tyhjentämiseen kuluvaa aikaa, valmistele vaihdettavat tarvikkeet ja etsi vaihtamiseen tai tyhjentämiseen parhaiten soveltuva vessa (iso vessa tai sellainen, jossa on koukku ovessa, hylly, ikkuna tai vain vähemmän käytetty). Jos työmatkasi on pitkä, paikanna matkan varrelta vessa, jossa voit tarvittaessa tyhjentää sidoksen. Näin toimimalla sinun ei tarvitse kiirehtiä ja huolehtia turhaan. Mieti myös kenelle haluat kertoa avanteestasi, ja paljonko haluat heidän tietävän. Muista, että kenenkään muun kuin työnantajasi ei tarvitse tietää avanteestasi, jos et halua. Päätös on sinun. 

Jos töihin paluu huolettaa, kysy työnantajaltasi, voitko alkuun työskennellä osa-aikaisesti. Työskentele aluksi vain aamu- tai iltapäivisin tai tiettyinä päivinä viikosta. Selvitä työnantajasi kanssa molempien kannalta paras ratkaisu. Suurin osa pystyy palaamaan töihin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta leikkauksen ja työn luonteesta riippuen.

Ennen töihin paluuta tarkista työpaikkasi vastaavalta henkilöltä, soveltuuko työsi sinulle avanneleikkauksen jälkeen (työn vaatima fyysinen rasitus, työskentelypaikka jne.).

Avanne ei ole este urheilulle ja terveelliselle elämälle! Päinvastoin liikunta on olennainen osa toipumista ja itseluottamuksen takaisinsaamista.
Urheilu on aloitettava vähitellen. Vältä avanteen liiallista rasitusta erityisesti heti leikkauksen jälkeen. Vältä raskaiden esineiden nostelua, sillä avanne on heikentänyt vatsaasi.
Uinti, pyöräily, vaellus, laskettelu ja ratsastus ovat suositeltuja lajeja. Vältä kuitenkin lajeja, jotka rasittavat vatsalihaksia ja voivat siten vahingoittaa avannetta. Tällaisia lajeja ovat muun muassa painonnosto, soutu ja kamppailulajit.
Harrasta erityisesti lajeja, joista pidät!

Samalla tavoin, kun käyt kylvyssä ja suihkussa, voit mennä uimaan uima-altaaseen tai mereen. Vältä kuitenkin oleskelemasta vedessä pidempään kuin 30 minuuttia kerrallaan.

Vinkki: Tukivyö tai suojaava side voi helpottaa joidenkin lajien harrastamista.

Perhe, sukulaiset ja seksuaalisuus

Lapset tarvitsevat luottamuksen ilmapiirin, joten kerro avanteesta lapsillesi helposti ymmärrettävällä tavalla. Heille ei saa jäädä tunnetta, että heiltä salataan jotain. Lasten kuvitelmat ovat yleensä totuutta pahempia.

Avanteesta kertominen ei tarkoita, että sinun pitäisi näyttää avanne lapsillesi. Voit kertoa sukulaisillesi oman harkinnan mukaan. Avanne on sinulla, joten valinta kertomisesta kuuluu sinulle. Kertominen tuntuu luontevalta joillekin henkilöille, toisille ei.

Tietenkin! Tarkista vain sidoksen kiinnitys ja, tilanteesta riippuen, vaihda sidos ennen nukkumaanmenoa.

Saatat ehkä aluksi olla huolissasi siitä, kuinka avannesidoksen kanssa nukutaan tai kummalla kyljellä. Ajan kanssa tulet itsevarmemmaksi, eikä nukkumaanmeno enää herätä pelkoa ja huolta, vaan se on intiimi hetki kumppanisi kanssa.

Paksusuoli- tai ohtusuoliavanneleikattuna saatat joutua vaihtamaan ennen leikkausta käyttämäsi ehkäisyn. Esimerkiksi suun kautta otettavien ehkäisypillereiden lääkeaine ei välttämättä ehdi imeytyä elimistöösi. Kysy avannehoitajalta ehkäisyvaihtoehdoistasi leikkauksen jälkeen.

Avanne ei estä raskaaksi tulemista tai synnytystä. Monet naiset ovat leikkauksen jälkeen olleet raskaana ilman ongelmia. Itse asiassa monet avanneleikatut ovat saaneet useita lapsia leikkauksensa jälkeen. Leikkauksen jälkeen on kuitenkin hyvä odottaa vuosi ennen perheen perustamista, jotta leikkauksesta paranemiseen fyysisesti ja henkisesti jää aikaa.

Jos sinua huolettaa jokin asiaan liittyvä, kysy neuvoa avannehoitajalta.

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki