Hajuaistin muutokset Voi paremmin

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Hajuaistin muutokset  

example image smell aversions
Monilla potilailla on haju- tai makuistin mutoksia.

Syöpäpotilaiden haasteena on usein erilaiset aistimuutokset. Joskus ruoka muuttaa tavanomaista makuaan - se voi maistua mitäänsanomattomalta tai jopa mauttomalta, kun taas muut ruoat, erityisesti proteiinipitoiset ruoat, kuten liha tai kala, voivat muuttua kitkeriksi tai jopa metallin makuisiksi. Jos lopetat niiden syömisen tämän seurauksena, proteiinipuutoksen riski kasvaa. Näillä voi olla vaikutusta myös hajuaistiin. Yhtäkkiä edes ruoka, josta tavallisesti pidät, ei enää houkuttele sinua.

Syitä on erilaisia: Syöpä itsessään voi vaikuttaa aisteihisi tai muutoksia voi syntyä syöpähoidon sivuvaikutuksena. Myös hammasongelmat voivat olla syynä. Useimmissa tapauksissa nämä aistimuutokset paranevat hoidon päättymisen jälkeen.

Makuaistin katoaminen

Mitä enemmän, sitä parempi 

Jos sinulla on vaikeuksia maistaa ruoan makuja, unohda ohjeet ja lisää kasa mausteita! Sinun pitää loppujen lopuksi kuitenkin syödä sitä. Paranna ruoan makua aromeilla ja marinadeilla. Lisää ylimääräistä makua käyttämällä tiettyjä yrttejä tai lisäämällä pekonia vihanneksiin. Makeuta ruokaa, jos se maistuu kitkerältä, suolaiselta tai happamalta.

Makeat ainesosat voivat auttaa tekemään suolaisesta ruoasta, joissa on epämiellyttäviä hajuja tai makuja, maukkaampaa. Joitakin maukkaita yhdistelmiä ovat sianliha omenakastikkeella, camembert puolukoiden kanssa, siipikarjaliha banaanilla tai currya ananaksella. Tee tietoisia valintoja: minttu ja rosmariini ovat usein miellyttäviä, ja vanilja tai kaneli voivat peittää metallisen maun.

   

Haju- ja makuaistin muutosten hallinta

Seuraa vaistojasi

Maku- tai hajuaistin muutosten hallitsemiseksi yritä välttää ruokia, joista et enää pidä - sinun ei tarvitse pitää kiinni rutiineista, jotka eivät enää toimi. Vaihtoehtoisesti korvaa ruoat, joissa on epämiellyttävä maku ravintoaineiden puutoksen (esim. proteiinipuutoksen) välttämiseksi.

Valitse ruokia, jotka houkuttelevat sinua syömään ja jotka näyttävät ja tuoksuvat hyvältä; jos et voi sietää punaista lihaa (kuten naudanlihaa, sianlihaa tai karitsaa), kokeile sen sijaan kanaa, kalkkunaa tai kalaa tai vaihda lihattomiin, runsaasti proteiineja sisältäviin tuotteisiin.

Jos et syö lihaa, kokeile vaihtoehtoisia proteiinilähteitä. Kananmunat, maitotuotteet, tofu ja palkokasvit ovat erityisen sopivia. Voit esimerkiksi paistaa tofua maukkaissa kastikkeissa (esim. hapanimelä-ananas-kastike, maapähkinäkastike, teriyaki-kastike jne.). Syöpäpotilaana proteiinitarpeesi kasvaa. Joten, pidä huoli, että saat riittävästi proteiinia.

Lisävinkit

  • Vähennä ympäristössäsi olevia ruoan hajuja ja pidä huoneesi hyvin ilmastoituna.
  • Vaihda ei-metallisiin ruokailuvälineisiin, kuten muoviin tai puuhun, jos haluat välttää metallin makua suussa.
  • Huolehdi suun terveydestä harjaamalla hampaat ja käyttämällä hammaslankaa ja suuvettä. Epämiellyttävän maun neutraloimiseksi huuhtele suu ennen jokaista ateriaa ja mahdollisesti myös aterioiden aikana.
  • Kokkaa ja syö yhdessä muiden kanssa. Tämä voi olla tervetullut häiriö epämiellyttävistä hajuista ja mauista.