Parempaa elämää pysyvän katetrin kanssa

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Parempaa elämää pysyvän katetrin kanssa

Katetrin tukkeutuminen ja tulehdusriski aiheuttavat huolta kestokatetrin käyttäjille. Näiden ehkäisemisestä on saatu hyviä tuloksia katetrin säännöllisellä huuhtelulla Uro-Tainer®-huuhtelunesteellä.

Käypä hoito -suositus ei anna tällä hetkellä ohjetta, että pysyviä virtsa- tai suprapubisia katetreja tulisi huuhdella. B. Braunin liiketoimintayksikön esimiehen Janita Kripsin mukaan säännöllisellä huuhtelulla voitaisiin kuitenkin ennaltaehkäistä yleisimpiä komplikaatioita, kuten katetrin tukkeutumista ja tulehduksia.

 – Monet hoitajat ovat havainneet työssään, että katetrin säännöllinen huoltaminen Uro-Tainer®-huuhtelunesteellä parantaa potilaiden elämänlaatua. Tieto tuotteesta on levinnyt nimenomaan hoitajien puskaradion välityksellä. Hoitokäytäntöjä on haluttu kehittää ennaltaehkäisevään suuntaan, Krips iloitsee.

Perinteisesti katetreja on huuhdeltu keittosuolaliuoksella ja ruiskulla. Huuhteluun on ryhdytty lähinnä poikkeustilanteissa. Keittosuolaliuoksella huuhtelua on pidettyä turhana, koska se ei sisällä vaikuttavia aineita.

Uro-Tainer®-huuhtelunesteellä huuhtelun saa tehtyä hygienisesti suljetussa järjestelmässä katetriin kiinnitettävän letkun avulla. Huuhtelunesteitä on saatavana kahteen eri käyttötarkoitukseen. Toisessa vaikuttavana aineena on sitruunahappo ja toisessa biofilmiä poistava polyheksanidi. Vaikuttavat aineet poistavat sakkaa ja estävät tehokkaasti katetrin tukkeutumista.

Uroterapeutti Eeva-Maija Saaranto osallistui Suomen Kontinenssiklubin syyskoulutuspäivään Helsingissä.

Koko vaihtovälin toimiva katetri

Monelle kestokatetrin saaminen on sosiaalisen elämän pelastus. Vaihtoehtona olisi säännöllinen toistokatetrointi usein toisen henkilön tekemänä tai vaippojen käyttö. Syynä kestokatetrointiin on yleensä se, että rakko ei tyhjene kunnolla. Naisilla katetroinnin syynä voi olla myös virtsankarkailu. Varjopuolena monella ovat toistuvat tulehdukset ja pelko katetrin ylimääräisistä vaihdoista. Estolääkityksenä varmuuden vuoksi annettavat antibiootit rasittavat terveyttä, usein turhaan.

Toisille kestokatetri on väliaikainen hoitomuoto, esimerkiksi leikkauksen jälkeen. Toisten elämään se voi kuulua vamman tai sairauden vuoksi vuosikymmenien ajan, muistuttaa uroterapeutti Eeva-Maija Saaranto. Työssään Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa Saaranto kuulee, millaisia haasteita pitkäaikaiskatetrin kanssa elämiseen liittyy.

 – Pysyvä katetri vaihdetaan yleensä kolmen kuukauden välein. Jos katetri tukkeutuu aiemmin, se on vaihdettava nopeasti. Ylimääräiset vaihdot rasittavat potilasta, ja niistä syntyy turhia kustannuksia. Kaikkien etu olisi, että katetri toimisi ilman ongelmia koko vaihtovälin ajan. Se vähentäisi myös tulehdusriskiä. Infektio voi laukaista esimerkiksi MS-potilaalla taudin pahenemisvaiheen, Saaranto toteaa.

Saarannon mukaan Käypä hoito-suositus ohjeistaa, ettei estolääkkeitä tulisi käyttää ja että varsinaisten antibioottikuurien määräämisessä tulehdusten hoitoon tulisi olla erityisen tarkka, kun puhutaan pysyvistä katetreista. Antibiootti tappaa bakteerit, mutta ei hävitä sakkaa tai kiteitä katetrista. Katetrien huoltoon löytyy potilaalle hellävaraisempia keinoja, kuten säännöllinen huuhtelu Uro-Tainer®-huuhtelunesteellä. Siksi Saaranto ehdottaa kuntoutusjaksoilla tapaamilleen pysyvän katetrin käyttäjille avuksi katetrin huuhtelua.

Konkreettista apua tukkeutumiseen

Estolääkkeiden hyödyllisyyden kyseenalaistaa myös 63-vuotias Helena Pekonniemi. Hänellä on ollut suprapubinen Cystofix®-katetri kolmen vuoden ajan.

Pekonniemi kokee, että estolääkkeistä ei ole ollut hänelle apua. Niiden syöminen on tuntunut turhalta. Ne eivät ratkaise itse ongelmaa eli katetrin tukkeutumista. Hänen toiveenaan onkin, ettei lääkkeitä pidettäisi ensimmäisenä vaihtoehtoina katetrin aiheuttaman tulehdusriskin hoidossa. Huuhteluista Pekonniemi on kokenut saavansa konkreettista apua ja hoitoa etukäteen, ennen kuin letku on taas tukossa.

Alussa katetri meni tukkoon usein, noin 1,5 kuukauden välein. Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa käydessään Pekonniemi kuuli Uro-Tainerista®, joka voisi auttaa tukkeutumien ehkäisyssä. Huuhtelunesteet hän saa pyytämällä kotikuntansa keskussairaalan urologian poliklinikalta. Huuhtelun tekee kotona käyvä hoitaja. Osalla hoitajista ei ole aiempaa kokemusta huuhtelun tekemisestä Uro-Tainerilla®, jolloin neuvominen jää potilaan vastuulle.

Aluksi huuhteluja tehtiin epäsäännöllisemmin, mutta nyt rytmi on vakiintunut kahteen kertaan viikossa. Tällä tahdilla tukkeutuminen on saatu estettyä ja katetri on pysynyt toimivana kolmen kuukauden ajan kerrallaan, kuten sen kuuluisi. Myös tulehdusten määrä on vähentynyt. 

Käytännön kautta Helena Pekonniemi on oppinut tapoja kestokatetrin tukkeutumisen estämiseen. Katetrin letkua kannattaa pyöritellä ja puristella joka päivä, jotta sakka irtoaa ja liikkuu kunnolla eteenpäin. Näin estetään myös virtsarakon sisällä olevan ballongin kiinnittyminen virtsarakon seinämään.

Yli 25 vuoden käyttökokemus

Uro-Tainer®-huuhteluneste on ollut käytössä valmistusmaassaan Sveitsissä yli 25 vuotta ja pitkään esimerkiksi Iso-Britannian terveydenhuollossa. Suomessa tuote on ollut jakelussa noin kuuden vuoden ajan, ja se on jo käytössä monilla osastoilla. Omahoidon tarvikejakeluun Uro-Tainer® on otettu muutamissa kunnissa, muun muassa Helsingissä. Potilaat voivat tilata huuhtelunestepusseja omatoimisesti myös Edis.fi-verkkokaupasta.

Katetrin säännöllisen huuhtelun edut aletaan ymmärtää hiljalleen myös Suomessa. Huuhtelu muun muassa ehkäisee biofilmin muodostumista katetrin pintaan. Biofilmi taas toimii elatusalustana bakteereille. Rakkohuuhteluista ja antibioottiresistenssistä virtsatietulehdusten hoidossa keskusteltiin Suomen Kontinenssiklubi ry:n syyskoulutuspäivässä, johon kokoontui lantiopohjan toiminnallisia ongelmia tutkivia ja hoitavia lääkäreitä, hoitajia, uroterapeutteja ja fysioterapeutteja. Koulutuksessa esiteltiin valtakunnallisen rakkohuuhtelukyselyn tuloksia, jotka kertovat yliopistollisten ja keskussairaaloiden erilaisista huuhtelukäytännöistä.

Uro-Tainer® kestokatetrien huoltoon

Uro-Tainer® on huuhteluneste pysyville virtsa- ja suprapubisille katetreille. Se ennaltaehkäisee tehokkaasti katetrien kalkkeutumista ja karstoittumista. Uro-Tainer®-huuhtelunesteellä voi korvata perinteisen, ruiskulla tehtävän katetrin huuhtelun. Näin vältytään liialliselta paineelta ja vakuumilta virtsarakon limakalvoilla.

Huuhtelu tapahtuu täysin suljetussa järjestelmässä, jossa on steriili, universaali yhdistäjä suojakorkilla. Uro-Tainerin® letku yhdistetään katetriin, ja liuoksen annetaan valua virtsarakkoon painovoiman avulla. Vaikutusajan jälkeen letkun suljin avataan ja pussi lasketaan virtsarakon alapuolelle, jotta käytetty liuos pääsee valumaan takaisin pussiin.

Huuhtelunesteestä on saatavana kolme erilaista ratkaisua:

  • Karstoittumiseen auttaa Uro-Tainer® Suby G 3,23 % sitruunahappo. Se estää fosfaattien kristallisoitumista ja liuottaa jo syntynyttä kalkkeumaa.
  • Usein tukkeutuvan katetrin huoltoon sopii vahvempi Uro-Tainer® Solutio R 6 % sitruunahappo. Se vähentää myös katetrin vaihtoon liittyvää traumaa.
  • Biofilmin poistoon ja ennaltaehkäisyyn valitaan Uro-Tainer® Polyheksanidi 0,02 %. Se auttaa vähentämään infektioita ja estämään katetrin tukkeutumista.

 

Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki