Elämä avanteen kanssa Avanteenhoito

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Tukea ja neuvoja elämään avanteen kanssa

Avanne edellyttää muutoksia jokapäiväisessä elämässä. Avanne on kirurgisin menetelmin vatsanpeitteiden läpi iholle tehty aukko eritteiden (uloste tai virtsa) ulostuloa varten. Avanne ei ole sairaus. Avanteen tarkoitus on hoitaa sairautta, tukosta tai kipua.

On tärkeää, että ymmärrät ja pystyt keskustelemaan asiasta halutessasi läheistesi kanssa. Leikkauksen jälkeen on toivottavaa, että vaikutukset eivät yltäisi työelämääsi tai sosiaaliseen elämääsi. On suositeltavaa, että suunnittelet ja toteutat aktiviteetteja normaaliin tapaan perheesi ja ystäviesi kanssa. Ulkoiluun osallistuminen myötävaikuttaa parantumiseesi ja auttaa sinua välttämään liiallista stressiä.

Lopuksi, on tärkeää, että voit vaihtaa ajatuksia muiden avanneleikattujen kanssa. Vertaistuki voi auttaa merkittävästi itsevarmuuden vahvistamisessa ja tukea tulevaisuuden tavoitteitasi.

   

Eri avannetyypit

Avanteen tyyppi riippuu sinulle tehdystä leikkauksesta. Tapaturman tai leikkauksen jälkeen osa suolesta saattaa tarvita aikaa parantua, minkä vuoksi väliaikainen paksusuoli- tai ohutsuoliavanne on tarpeen. Tässä tapauksessa suolta ei katkaista, sillä avanne on ruuansulatuskanavan jatke. Väliaikainen avanne suljetaan 3 - 6 kuukauden kuluttua. Avanteen sulkuleikkauksessa arpea ei yleensä avata. Paksusuoli- tai ohutsuoliavanne voivat olla joko pysyviä tai väliaikaisia, kun taas virtsa-avanne on aina pysyvä.

Leikkauksesi jälkeen älä pelkää koskea avannettasi. Ulkonäöltään avanne on kirkkaan punainen, ja se näyttää ja tuntuu iholta tai limakalvolta. Siinä ei ole tuntoa.

 

 

Paksusuoliavanne eli kolostomia on kirurgisin menetelmin tehty aukko, joka on luotu tuomalla paksusuolen pää vatsapeitteiden läpi. Ohutsuoliavanne eli ileostomia on kirurgisin menetelmin tehty aukko, joka on muodostettu tuomalla ohutsuolen osa vatsapeitteiden läpi.

 

Avanteen tarkoitus on poistaa eritteet, kun peräsuoli, osa paksusuolesta tai koko paksusuoli pitää ohittaa.

 

Virtsa-avanne on kirurgisin menetelmin tehty aukko, jonka kautta munuaisista tuleva virtsa kulkeutuu ulos. Avanne tehdään, kun osa virtsatietä on vahingoittunut (esim. virtsarakon syövän tai tapaturman seurauksena). Avanne on yleensä pysyvä.

Avanteen tarve voi johtua erilaisista syistä, mutta yleisimmät syyt ovat:

  • Syöpä
  • Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD)
  • Familiaalinen adenomatoottinen polypoosi (FAP)
  • Tapaturma
  • Synnynnäiset epämuodostumat
Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä sähköpostilla
B. Braun Medical Oy
Karvaamokuja 2b
00380 Helsinki