Koronavirus

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Koronavirus COVID-19  

Joulukuun 2019 lopusta lähtien, Kiinan Hubein maakunnasta levinnyt uusi koronavirus on saavuttanut monia maita ympäri maailmaa. Toisin kuin epidemia, joka on alueellisesti esiintyvä tarttuva tauti, pandemia on maailmanlaajuinen epidemia, kuten tämän uuden, nimeltään SARS-CoV-21) koronaviruksen tapauksessa, joka aiheuttaa taudin COVID-19. Löydät yleiskatsauksen koronavirusriskialueista WHO:n (Maailman terveysjärjestö) verkkosivuilta.

Virus leviää tyypillisesti pisaratartuntana kun henkilö, jolla on COVID-19 yskäisee, aivastaa tai hengittää ulos. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1-14 päivää2).

Miten tartuntoja voi ehkäistä?

Virukselta voidaan suojautua järkevällä käytöksellä ja noudattamalla erityisesti hyvää käsihygieniaa.

Ei ole selvää, kuinka kauan uusi koronavirus pysyy tarttuvana pinnoilla. Tutkimukset viittaavat siihen, että se voi kestää aina muutamasta tunnista jopa useisiin päiviiin3). Suosittelemme puhdistamaan pinnat ja esineet säännöllisesti desinfiointiaineilla.

Suojele itseäsi ja läheisiäsi

Ei kättelyä tai poskisuudelmia

Vältä kättelyä tai muuta fyysistä kontaktia tervehdittäessä.

Pese kädet usein

Pese kädet vedellä ja saippualla usein ja huolellisesti, etenkin aina WC-käynnin jälkeen, ennen ruoan laittoa, syömistä, kun tulet ulkotiloista sisälle, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen sekä silloin, jos olet koskenut samoja pintoja kuin oireileva ihminen. Käytä käsidesiä ainoastaan jos käsien peseminen vedellä ja saippualla ei ole mahdollista.

Älä koskettele kasvojasi

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. 

Yski nenäliinaan tai hihaan

Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Laita nenäliina heti roskiin

Laita kertakäyttöinen nenäliina heti roskiin. Pese tämän jälkeen kädet. Tyhjennä roskat säännöllisesti.

Tuuleta säännöllisesti

Suljetuissa tiloissa virusten määrä ilmassa voi kasvaa dramaattisesti.

Säännöllinen tuuletus (kolme-neljä kertaa päivässä kymmenen minuutin ajan) vähentää virusten määrää ilmassa ja vähentää siten tartunnan vaaraa.

Tuuletus parantaa myös sisäilman laatua ja estää suun ja nenän limakalvojen kuivumisen.

Pidä turvaväli ja vältä ihmisjoukkoja

Vältä ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin.  

Kiinnitä huomiota ensioireisiin

Jos sinulla on kuumetta, yskää tai hengitysvaikeuksia, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai päivystykseen. Ota aina ensimmäiseksi yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Vältä koskemasta toisten esineisiin

Vältä yhteiskäytössä olevien ja toisten henkilöiden esineiden käyttöä. Vältä pintojen koskettamista julkisissa tiloissa, koska uusi koronavirus, joka aiheuttaa COVID-19:n, pysyy pinnoilla4). Jos epäilet, että esineen pinnalla on taudinaiheuttajia, puhdista se pinnoille soveltuvalla desinfiointiaineella ja pese sitten kädet.

Hengityssuojaimen käyttö

WHO suosittelee hengityssuojaimen käyttöä vain silloin, kun hoidetaan henkilöä, jolla epäillään COVID-19-tartuntaa, tai kun itse yskit tai aivastelet. Tässä tapauksessa hengityssuojaimen on tarkoitus suojata ympärilläsi olevia ihmisiä. Jos käytät suojainta, sinun pitää osata käyttää sitä oikein. Alla olevassa videossa selitetään, milloin hengityssuojaimen käyttöä suositellaan ja miten sitä tulisi käyttää.

Lähteet:

1) "Naming the coronavirus disease (COVID-19) and the virus that causes it"; https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/naming-the-coronavirus-disease-(covid-2019)-and-the-virus-that-causes-it

2) "How does Covid-19 spread?"; https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

3) "How long is the incubation period of Covid-19?  https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

4) How long does the virus survive on surfaces? https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses