Totta vai tarua  

Tuotteen pikahaku

Valitse kategoria tai alakategoria

Totta vai tarua?

Haavanhoitoon liittyy paljon uskomuksia ja joskus voi olla epäselvää mikä on totta ja mikä tarua. Ohessa käymme läpi yleisempiä uskomuksia ja tarkastelemme näiden väitteiden todenperäisyyttä.

Tosiasia on: ei ole totta. Haavat paranevat parhaiten, jos ne pysyvät kosteina. Haavan kuivuminen lisää ruven muodostusta ja hidastaa haavan paranemista – lisäksi muodostuu arpia. Haava ei myöskään tarvitse voiteita tai pulveria. Tämän päivän tietämyksen mukaan haavat tulee pitää kosteina; haavasidokset estävät haavan kuivumisen, imevät haavaeritteen ja suojaavat haavaa hankaukselta sekä lialta ja bakteereilta. Näin tuetaan luonnollista paranemisprosessia.

Tosiasia on: ei pidä paikkaansa. Nykyaikaiset laastarit auttavat pitämään haavan puhtaana. Sidokset ja laastarit suojaavat haavaa ulkoisilta vaikutuksilta, kuten bakteereilta ja lialta, minimoiden siten tartunnan vaaraa. Lisäksi ne toimivat suojana paineita ja kitkaa vastaan. Tämä tukee haavan paranemista. Älä unohda: Ennen sidoksen tai laastarin laittamista haava on puhdistettava huolellisesti.

Tosiasia on: väärin. Päinvastoin! Mitä syvempi haava, sitä vähemmän kipua tuntuu. Tämä johtuu siitä, että hermopäätteet eivät sijaitse syvällä kudoksessa, vaan suoraan ihon pinnalla. Pinnalliset haavat (kuten palovammat tai hankaukset) aiheuttavat siksi enemmän kipua. Syvät haavat paranevat hitaammin ja niihin muodostuu herkemmin arpikudosta. Siksi terveydenhoidon ammattilaisten tulisi hoitaa syvät ja suuret haavat. 

Tosiasia on: ei aina. Kohtalainen kutina on oikeastaan tyypillinen haavan paranemisen sivuvaikutus, koska paranevat haavat vapauttavat histamiinia, mikä aiheuttaa kutinaa. Akuutti kutina voimakkaan punoituksen, vaikeutuneen hengityksen tai haavan märkimisen kanssa viittaavat tulehdukseen. Tällaisessa tapauksessa sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriisi mahdollisimman pian.

Tosiasia on: totta. Jos haava ei parane kohtuullisessa ajassa, voi tämä viitata sairauteen, kuten huonoon verenkiertoon tai heikentyneeseen immuunijärjestelmään. Jos huomaat, että vammojen ja haavojen parantuminen vie epätavallisen kauan, ota yhteyttä lääkäriisi.

Tosiasia on: totta. Haavan oikea puhdistus ja hoito auttavat vähentämään merkittävästi arven muodostumista. Haavainfektio lisää arpimuodostuksen riskiä, myös rupi ja sen toistuva repiminen vaikuttavat arpien muodostumiseen.

Tosiasia on: tarua. Haavan desinfioiminen alkoholilla lienee yksi yleisimmistä käytännöistä, mutta oikeastaan se soveltuu huonosti haavojen hoitoon. Alkoholi on kohtuullisen kivulias vaihtoehto ja herkkäihoiselle se ei sovellu laisinkaan. Haava tulisi puhdistaa haavahuuhteella tai miedolla saippualla ja lämpimällä puhtaalla vedellä. 

Prontosan -haavahuuhde ja -geelit